Készült 2013. március 6-án, a Gyermekfilharmónia Alapítvány 2012. évi záró gyűlésén. Jelen vannak: Haáz Sándor elnök, Lőrincz Jolán, Tókos Attila, Opra Erika, Szabó Enikő, kurátorok, Mihály Noémi könyvelő, Burus Ella, György László fb tagok, Ülkei Olga ügyvédnő, Lázár Ilona, Opra Levente, Frandes Emília, Márton Szidónia, Mihály Zsuzsanna pártoló tagok, Sándor Róza szakács, Sándor Ignác beszerző.

Az elnök köszönti az egybegyűlteket. A kuratórium 2/3-os (Simó Ildikó és Elekes István betegség miatt távol maradtak), a döntések hivatalosak lesznek. Megválasztjuk a jegyzőkönyvvezetőt (Szabó Enikő).

Napirendi pontok:

 

 

 

Napirend előtt: Az Alapítvány férfitagjai a közelgő Nőnap alkalmával nótaszóval és virággal köszöntik a lányokat, asszonyokat.

 

1. Napirendi pont: Az elnök úr 2012-es évi beszámolója:

1.1. Gyermekfilharmónia az Alapítvány mozgatórugója, alapja. Az együttes legfontosabb célja: felkészülni a koncertekre, meghívásoknak eleget tenni, gyermekek zenei nevelését követni.

 

A 2012-es év jubileumi év volt. A Fili30-ra szám szerint 30 koncerttel tisztelegtünk az együttessel.

1. március 15. - Ünnepi koncert - Szentegyházasfalu

2. május 8. - Fili 30 - Szentegyházasfalu

3. május 26. - I. pünkösdi hangverseny - Szentegyházasfalu

4. május 27. - II. pünkösdi hangverseny - Szentegyházasfalu

5. június 1. - Nyírő József temetésén - Székelyudvarhely

6. június 8. - Koncert az angol trónörökösnek - Zalánpatak

7. július 14. - Csipero koncert - Kecskemét

8. július 16. - Paks

9. július 17. - Kölesd

10. július 17. - Gyönk

11. július 18. - Szekszárd

12. július 19. - Pécs

13. július 21. - Schardenberg

14. július 22. - Kirchdorf am Inn

15. július 22. - Passau

16. július 23. - Kapuvár

17. július 29. - MES - Székelyudvarhely

18. augusztus 4. - EKE táborzáró - Majzos Fürdő, Szentegyháza

19. augusztus 5. - VIFIT találkozó - Máréfalva

20. szeptember 14. - Főtér Fesztivál - Nagybánya

21. szeptember 15. - Római Katolikus Székesegyház - Szatmárnémeti

22. október 7. - Őszi Hadjárat, közös koncert a huszárokkal

23. december 13. - Brassó

24. december 14. - Dabas

25. december 15. -Uránia Filmszínház, Keresztény Filmnapok - Budapest

26. december 15. - Uránia Filmszínház

27. december 16. - Székesegyház - Vác

28. december 17. - Római Katolikus Plébániatemplom - Marosvásárhely

29. december 22. - Szt. Ferenc Rom. Kat. templom - Székelyudvarhely

30. december 30. - Óévzáró hangverseny - Szentegyházasfalu

 

A brüsszeli turné hatására a nagyok még nem vonultak vissza, így igényes, nívós koncerteket tarthattunk, könnyen és jól lehetett vezényelni a csapatot. Legfontosabb, legjelentősebb koncertjeink: Fili30, Zalánpatak, Passau, Szatmár, téli turné hangversenyei.

 

1.2. Rendezvények nem kimondottan a koncertekről szólnak, de lényegesnek tartjuk, hiszen egy közösséget lehet nevelni, alakítani e megmozdulások által.

Rendezvényeink: Népdalvetélkedő, Bútorfestő Tábor, Filinapok, 1000 székely leány napja, Tánctábor, Őszi Hadjárat, Ciripelő.

A 2012-es év kiemelkedő rendezvénye a Filinapok voltak. Ez alkalommal sikerült nagy terveinket mind megvalósítanunk:

- Filiház kalandparkja

- 640-en tettük le az állampolgársági esküt

- a 30 év Fili tagságának lajstromba szedése

- kazettás mennyezettel tettük pompássá a Művelődési Ház nagytermét

- digitalizáltattuk a Fili super8-as filmjeit (Köszönet Forró Gábornak)

- felavattuk az iskolánk zenetermét

- a Művelődési Otthon előtere is új arculatot kapott

 

1.3. Kiadványok A jubileumi év nagy terve, elnök úr nagy álma a Gyermekfilharmónia kottatárának rendszerezése volt. Az elmúlt 30 év újraírt, javítgatott, másolgatott kottáinak már három éve tart a digitalizálása. Nem volt egyszerű a munka. Sok volt a hiány, hiba. Javítása időt igényelt. Sinkó András marosvásárhelyi zenetanár kezdte a számítógépes kottaírást, a partitúrák digitalizálásának, rendszerezésének oroszlánrésze viszont Veress Hunort illeti. A Filis hangszereléseket öt csoportba osztották, ezek füzetenként jelentek (jelennek) meg:

- karácsonyi dalok

- ’48-as katonadalok

- magyar népdalfeldolgozások

- más népek dalai

- klasszikus kedvencek

A füzetek címlapjának illusztrációja Haáz Eszter tehetségét dicséri: Vidám erdei muzsika. Minden szólamot, hangszert más-más állatocska képvisel, alkalomhoz illő ruházattal felöltöztetve. Az Alapítvány szándéka egyházakat, zeneiskolákat, házimuzsikálást kedvelőket, testvéregyütteseket megajándékozni ezekkel a füzetecskékkel. Természetesen a kottatárak kiosztását közös megbeszélések, beszélgetések, ajánlások alapján osztjuk majd ki.

A Magyar Művészeti Akadémia Zenei Tagozata is megismerte a kottatár első két kötetét, Huszár Lajos akadémikus vállalta ezek javítását, korrektúráját.

A karácsonyi sorozat nyomdaköltségét a téli turné bevételéből és az Alapítvány a Közjóért támogatásából fedeztük, a további füzetecskék kiadásának támogatói a Szerencsejáték ZRT és a MMA.

Tervünk: ha működnek és beválnak ezek a kottatárak, még nyomtattatunk ki és ISBN engedéllyel forgalmazni is fogjuk tudni.

Kiadványoknál még meg kell említeni: 5000 példányszámban újra nyomtattattuk az V. Törpe daloskönyvet, a barna CD-t bővítettük két énekkel. Minden Filharmónia dokumentumot egy külső adathordozóra mentettünk. A turnék alkalmára kétszer nyomtattattunk Fili szórólapot, ebbe már bekerült a Filiház is.

A Fili30-ra két banner tulajdonosai lettünk. Egyik a kalandparkban van, a másikat Filinapokkor (dátumjavítva) kitesszük a Szálló elé.

Idei turnéinkra már két DVD-t is vittünk árus standjainkra: a Gyermekhangok Európáért (Farkas Antal filmje) és a Fili 30-t (Duna TV filmje).

Év végére elkészült a Fili reklámfilmje: Szia, Fili - „nyugati szájízzel” mutatja be a gyermekegyüttest. Feliratozott, angol fordítását Horváth Zsuzsa és lánya vállalta.

A színes Fili30 zászlót Tókos Attila javaslatára a jubileumi év leteltével (2013. május) vissza kellene váltani a kék filizászlóra.

 

1.4. Alapítvány: Mihály Noémi rendszeresen és komolyan vezeti a könyvelést. Az események napirenden vannak a fili.hu, fili.ro honlapjainkon és Farkas Antal tudósításai révén (szekelyhon.ro portál), valamint naprakészen a facebookon (Köszönet Gyarmati Máténak). A fili.ro-n honlapváltás történt, ami egy kicsit lassított a munkatempón. A kuratórium összetételében és tagságában nincs változás. Az elnök felkéri Ülkei Olga ügyvédnőt vállalja továbbra is az Alapítvány jogi hátterének biztosítását. Az ügyvédnő elfogadta a felkérést. A havi kuratóriumi gyűléseket bár kis létszámmal, de rendszeresen megtartottuk. Jó nyugtázni: bármikor mindenkire számíthatunk.

 

1.5. Járművek: Az Opel Kadett és Barkast töröltük a forgalomból. Leltárunkon levő Renault 4-est és Mazdát eladtuk. Jelenleg az alapítványi feladatokra a HR O6 CJM rendszámú Opel fut,szürke, költségeit a bonyolult adminisztráció miatt önerőből álljuk.

 

1.6. Szelterszi telek: A telek adóját a bérlők rendszeresen fizetik, félévente 600 Eurot kapunk, ebből ösztöndíjaztuk a Daniel lányokat, díjaztuk a törekvő filiseket.

 

1.7. Múzeum Szálló: Edénykészlettel bővítettük állományunkat a Fili30-ra. Ajándékba kaptunk a Dabóczi családtól egy használt hűtőt és fagyasztót. Mindkettő jól működik.

 

1.8. Filiház: A Fili30-ra elkészült a Pajtalak és a Kalandpark. A Pajtalak két szobájában 7 személyt lehet elszállásolni. Az ágyak Keresztes Pál és Elekes András (Baka) adományai. Májusra készült e a Filiház tornáca is. Jó hely pipatóriumnak, szakállszárítónak, beszélgetéseknek. Nincs meg a településünkön a szennyvízhálózat, a Filiházban nincs ülepítő, így csak azoknak tudjuk kiadni a házat, akik barátaink ill. toleránsak a kinti WC használatát illetően.

 

1.9. Határozatok tára: Ez alapján alakul ki az Alapítvány költségvetése. (csatolva hamarosan).

 

2. Napirendi pont: A pénzügyi mozgások, számlák követésére megszavazza a kuratórium: legyen Mihály Noémi könyvelőnőnek OTP banki számlakezelői joga.

 

3. Pályázatok a 2012-es évi helyzetét Szabó Enikő ismerteti. A Gyermekfilharmónia Alapítvány hat pályázatot nyújtott be rendezvényeire. Ebből nyert: Communitas Alapítványtól 1.000 Ron-t a Filharmónia napok, 700 Ron-t a Prímásképző Tánctábor. Ugyancsak a Tánctáborra kaptunk 200.000 Ft-t a Bethlen Gábor Alaptól. 2012-es év nagy támogatása a BGA ajándéka: 1.500.000 Ft-tal oldottuk meg téli turnénkat.

Támogatást kaptunk rendezvényeinkre még a Filiért Alapítványtól - 800.000 HUF, Amerikai Nőszövetségtől 3.000 USD. Téli turnénkat 500.000 Huf-al támogatta a Szerencsejáték ZRT. Köszönjük adományaikat!

 

4. Mihály Noémi pénzügyi beszámolója (csatolva hamarosan) A könyvelőnő ismerteti az összesítőt, megjegyzi, hogy idén a 2% adók bevétele nagy, sokan támogatták a Filit. Jó hogy az űrlap a honlapunkról letölthető. Titokzatos támogatónk, most már 3 éve, Dezső Stefan Szatmárról. Nem tudjuk kicsoda, csak a jóságát érezzük bankszámláinkon. Köszönjük. A koncertbevételek adományként szerepelnek könyvelésünkben. Gondot jelentenek a könyvelésben a turizmus-számlák: a csoportoknak mi adjuk a számlát, de az vendégfogadó családok, akik lefektetik vendégeinket, nem számlaképesek. A jövedelem nem a miénk, könyvelés szerint viszont mi végzünk kereskedelmi tevékenységet, adót a mi Alapítványunk kell fizessen.

 

5. Honlap Tókos Attilának köszönjük az új honlapot. Szerinte már a régi honlap „motorja” megkopott. Nagy segítségére volt budakeszi barátunk Berlinger Gábor. Köszönjük! Tókos Attila igyekszik a Fili szájaíze szerint alakítani a honlapot. Még időbe telik, míg az összes anyagot átülteti a régi honlapról. Biztosít bennünket, hogy ez az új honlap mindenképpen könnyen kezelhető lesz. Nagy megvalósításnak tartja, hogy a Szentegyházi Hírlap mind a 99 száma felkerült a világhálóra. Szatmári Bori májusban beszkennelte, megvágta, most már a honlapunkon lehet nosztalgiázni a 90-es évek szentegyházi hírein, hőstettein. Tókos Attila javasolja: készítsünk egy levelezőlistát, hogy az értesítéseket, határozatokat, döntéseket egy-egy köremailben ki lehessen küldeni. Javaslat elfogadva.

Haáz Sándor javasolja: érdemes volna a honlapra hetente egy-egy „villanást” (tréfa, visszaemlékezés, jópofa gondolatok) feltenni, változatossá, élővé tenné a honlapot.

 

6. Turizmus helyzete - Lőrincz Jolán ismerteti 2012 vendégek száma megegyezik a 2011 idelátogatók számával. Valóban gondot jelent a vendégcsoportok számlázása, de szerencsére voltak olyan baráti társaságok, magánszervezések, akik nem kértek számlát, így a különbözetet ebből tudtuk fedezni. A turizmus a híresztelések ellenére nem haldoklik, szerinte azért, mert hat éve nem drágítottunk. Haáz Sándor jelzi, hogy idéntől adózni fogja a turizmust a helyi önkormányzat. Ne érjen meglepetés, készüljünk fel, vezessünk pontos listát.

 

7. Tervek 2013-ra a már hagyománnyá vált rendezvényeinket, koncertjeinket megtartjuk. Kaptunk meghívást Verőcére (június vége), Nyíregyházára Leviczky Mihály által (augusztus 20-ra). Legújabb hír, hogy június 4-én is várnak Budapestre. A vizsgaidőszak, szervezők, szállítás egyeztetése után döntünk erről a lehetőségről. Holtnak tűnik a svédországi meghívás. Helyi kiszállásaink, koncertmeghívások: Sepsiszentgyörgy, fül-orr-gégészek Székelyudvarhely, Ditró. Elekes István segítségére (szállítás kisbusszal)számítunk. Folytatjuk a Filikottatár nyomtatását, újra kiadjuk a VI. Törpe Daloskönyvet, Mihály Zsuzsa óvó néni segítségével összeállítjuk a VII. Törpe Daloskönyv anyagát - az óvodások énektárát. Az elnök úr elképzelése szerint a tarcsafalvi iskola állagmegőrzésének munkálatait támogatjuk idén is. A II. félévben a Művelődési Ház hátsó traktusának kiépítésébe is belekezdenénk. Simó József budapesti építész barátunk vállalta a tervezést. Talán így megoldódik, hogy a leves nem a főbejáraton fog közlekedni. György László kultúrigazgató megemlítette: e célra a helyi tanácstól ő is igényelt 10.000 lejt. Tókos Attila javasolja a színpad újrapadolása, ill. a villamosság korszerűsítése is várat magára.

György Laci említi: 35 éves a helyi rezesbanda. Alapítványunk támogatja a fúvósegyletet. Hangszert, felkészült zenészeket kapnak tőlünk. Turnénk programját úgy állítottuk össze, hogy itthon legyünk jeles ünnepen.

 

8. Ösztöndíjak: Daniel Kinga és Daniel Szidónia e tanévben is az Alapítvány támogatottjai. Haáz Sándor javasolja Simó Andreát, akinek megszűnt a Mikó Péter féle támogatása. Lőrincz Jolán Márton Andreát javasolja. A testület úgy dönt: havonta 65-65 lej támogatásban részesül a két főiskolás filitag.

 

9. Különfélék: Mihály Zsuzsa az Alapítvány figyelmébe ajánlja a református egyház eladó XIX. századi imaházát. Gondolkozzunk a megvételen.

A gyűlést agapéval zárjuk. Az eledel királyian böjtös. Köszönjük a lazacot Gothárd Csillának, a töltött kürtőskalácsokat Róza-Ignácnak.

 

Kocczingatás közben a kuratórium egyöntetűen megszavazta: soha ennél rosszabb ne legyen!

 

 

Több téma nem lévén, az ülést bezártuk.

k.m.f.

jegyzőkönyv-vezető

Szabó Enikő