2013 júliusa fontos időszak a Gyerekfili életében. Régi elképzelésünk látszik valóra válni: készül a Fili kottatár. Az elmúlt 31 év összes zeneműve, ami megszólalt a Gyermekfilharmónia előadásában végre partitúrába kerül, a filisek nyomtatott kottákból tanulhatnak, muzsikálhatnak. Az anyag rendszerezése négy évvel ezelőtt kezdődött. A viharvert ősrégi zenekari kéziratokat összegyűjtöttük, kezdetben Sinkó András, majd Veress Csaba gépelte be a kottákat. Az alapos munkát végül Veress Hunor végezte / végzi. 160 zenekari feldolgozást rendszerezett, ezeket öt kötetbe soroltuk:

- Karácsonyi énekek

- ’48-as dalok és katonaénekek

- Magyar népdalfeldolgozások

- Más népek dalai

- Klasszikus kedvencek

Ezeknek nyomdai előkészítésére Tókos Attila vállalkozott, a borítólapokat Haáz Eszter készítette, Burus Endre pedig a nyomtatást vállalta.

Megszületett az az elképzelés is, hogy a zenei anyagot is átvizsgáltassuk. A harmóniák és hangszerelés hibáinak kiigazítására a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Huszár Lajos zeneszerző, tanár vállalkozott. Közös munkánkra, vitákra, a megoldás- keresésekre most került sor, július 8-14 időszakban itthon, a szentegyházasfalvi iskola zenetermében.

 

A Fili kottatár kiadása számára három helyről is kaptunk támogatást (BGA, Szerencsejáték Zrt., Filiért Alapítvány Bp.), így reményeink szerint hibátlan anyagot küldünk a nyomdába. A jövő Fili évadot egységes kottatárral kezdjük, erdélyi könyves üzleteken keresztül is számítunk terjeszteni a Fili nótáit.

 

 

 

 

 

Egyéb:

 

*** Július elején sikeres bútorfestő tábornak adott helyet a Gyerekfili. Visszatérő vendégeink, az újpesti fiatalok látogattak hozzánk, alkotótáboruk mellett közösen ünnepeltük a Fili 30-ra készült kazettás mennyezetet a Műv. Házban. A tábor már 15 éve Pauló Tamás szervezésében rendszeresen ismétlődik. A tábor legrégibb résztvevője Bakó Enikő nyugalmazott zenetanárnő pedig zenei estéllyel lepte meg az összegyűlt Filiseket a szentegyházasfalvi templomban július 4-én.

 

*** 68 fő képviselte együttesünket Somlyón, az Ezer Székely Lány Találkozón július 6-án szombaton. Hála Istennek az esőt megúsztuk szárazon. Jól járt, aki velünk tartott, dabasi tésztát kapott. Nótacsokrunkra a nagy közös fénykép előkészítése idején került sor, így gyermekeink az ezerlány-fotó központjából mosolyognak ránk. Hazafelé Hatos Levi volt nagybőgősünk lakodalmán beköszöntünk, énekeltünk (Menyasszony, vőlegény; Zörög a kocsi; A menyasszony gyöngyvirág; Nagyfalusi csárda ki van festve; A jó lovas katonának…).

 

Molnár Krisztina fotóit itt láthatjátok!

 

 

*** Két napja indult a kisteleki képzőművészek alkotótábora. A Múzeum Szálló gyönyörű képtára várhatóan új tájképekkel bővül a táborzáráskor. Cserében mi szeretettel meghívtuk a táborlakókat Kápolnáson tartandó ünnepi hangversenyünkre a falunapok alkalmából. A koncert 13-án, szombat délelőtt 11 órakor kezdődik.