Fili 34 a hétvégén – Bethlen koncert Vásárhelyen – Hogyan varrtunk, mázaltunk?

Eseménydús és sűrű az idei tavasz. Egymásra torlódnak az ünnepek, események, csak a tavasz nem akar torlódni. Kisgyermekek elsőáldoznak, a nagyobbak bérmálkoznak, a Fili születésnapozik.

Fili 34

A Filinapokat 1992-ben kezdtük szervezni. Idén huszonötödik alkalommal is a szokásos rendezvénysorozattal várjuk az érdeklődőket.

Három napos rendezvényünk május 6-án, pénteken kezdődik. Az esti koncert előadói a Budapesti Járdányi Pál Művészeti Szakközépiskola zeneszakos diákjai, este 8 órától a Műv. Házban. A hangverseny után táncház következik.

Május 7., szombat - gyalogtúra az Almási Barlanghoz a budapesti és ózdi diákokkal (autóbuszokkal utazás a szurdok szájáig, séta a barlangig és vissza az Asszonybosszantóig, innen busszal haza). Este 8 órától ünnepi hangversenyt ad a Gyermekfilharmónia, Leg-díjak kiosztása, fáklyásmenet, utcabál. Muzsikál a Szentegyházasfalvi Fúvószenekar.

Május 8., vasárnap - szabadtéri rendezvény a szelterszi gyakorlótéren. Főzőverseny, lovasvetélkedő. Este 8 órától fellépnek az ózdi Bolyki Tamás Iskola előadócsoportjai, a szünetben a Filinapok kiértékelője zajlik.

A Fili 34 Zenei Napok támogatói a Budapesti Gyermekfilharmonikusokért Alapítvány és a Communitas Alapítvány.

 

 

Bethlen koncert Vásárhelyen

Váratlan meghívásra utaztunk Marosvásárhelyre április 29-én, pénteken. Pont 400 évvel előtte 1616. április 29-én emelte királyi városi rangra és nevezte Marosvásárhellyé Bethlen Gábor az akkori Vásárhelyt. Koncertünk a Kultúrpalota nagytermében volt, a szünetben a Bethlen Gábor szoborpályázat kiértékelését hallgathattuk. Műsorunkban az alkalomnak megfelelően a Szegény legények énekeit tanulta újra a Fili, sor került egy ősbemutatóra is: Mulatnak a bogarak…

Villámlátogatásunk a Víkendtelepen ért véget, röpke vacsora mellett táncikálásra is jutott idő. Fél egyre értünk haza, útközben minden buszon „mulattak a bogarak”.

Képek itt és itt.

 

Hogyan varrtunk, mázaltunk?

Festőtáborunk annak rendje és módja szerint a gyermekek tavaszi vakációjának idején zajlott le. A Mártonffi iskola három osztálytermét használtuk, az elsőben a nagyok, a másodikban a kicsik festettek, a harmadikban pedig hímzés-varrás. A létszámunk 69 főnél tetőzött, harmadik nap délben (szerdán) volt az osztályozás, kiértékelés. A közelgő vásárhelyi koncert sikere érdekében kedden és pénteken délután összpróbázott a Fili. A tábor fénypontja a közös vacsorákat követő rögtönzött szórakoztató „kultúrműsor” volt, melyen szavaltak, mesét mondtak Bözödi Adrienn, Ambrus Edit, Ottlakán Magdi néni. Énekeltek Sándor Réka, Gáspár Henrietta, Simó Borbála és Konrád Beáta. Szőcs Norbert klarinétozott. Egy-két jó vicc is elhangzott. Fegyelmezett és jó tábor volt. Pocakfelelős Sándor Róza. Képek itt.