Az idei ősz elejét két jeles esemény teszi izgalmassá a Fili számára: a székelyudvarhelyi Gyömölcsfesztiválon való részvételünk valamint a hagyományos Őszi Hadjárat. Egyik volt, a másik lesz.

 

 

1. Az udvarhelyi Gyümölcsfesztivált a Civitas Alapítvány rendezte, hasonlóan az elmúlt évekhez, ezúttal is a sétatér melletti kis sportpályán. Három napos dínom-dánom, minek alkalmával Udvarhelyszék falvai legszebb gyümölcseikkel állnak elő, lekvárok, szörpök, gyógykülönlegességek pompás szemléje. Eközben a kóstolgató, bámészkodó közönséget rendezvénysátor műsorfolyama szórakoztatja, nekünk fellépésre , szeptember 24-e, szombat este jutott.

Egy órás koncertünk meglepetése a kimondottan ez alkalomra előkészített új népdalcsokrunk volt. Mi mással lehet a gyümölcsfesztivált megajándékozni? Gyümölcsös énekekkel! A Fili szőlőről, körtéről és szilváról dalolt, ugyanakkor játékra hívta a közönséget: "A világosító pultnál elhelyezett papírokra írjon mindenki gyümölcsös énekeket. Hangversenyünk végén akinek a papírján a legtöbb cím található, filis ajándékcsomagot nyer. Vigyázat, amit mi énekelünk, azt már nem szabad beírni! " - mondotta O.B. bemondónőnk. A versenyt Nagy József udvarhelyi tanár nyerte.

Minket a rendezők lókodi lepénnyel kínáltak, lekvárokat is lehetett kóstolgatni. Hirtelen lett este, a csípős hideg a buszba hajtotta a népet, este 9-kor itthon voltunk.

Koncertünkről Barcsa István készített felvételeket. Köszönjük!

 

2. Nagy várakozással nézünk az október 7-8-9-én szervezendő Őszi Hadjáratunk elé. Az idei történelmi toborzó folyamán az 1916-os szomorú eseményekre emlékezik vissza Szentegyházas-Oláhfalu közössége. A Fili hagyományos péntek esti műsorában is lesz egy kis emlékezés, de az másabb jellegű. Mi a nyáron tanult lengyel dalainkat mutatjuk be szülőknek, rokonoknak, hadastyánoknak, amivel a csodálatos lengyelországi turnénkra emlékezünk. Koncertünk második felét a huszárainkkal énekeljük - gyermekhangok és férfihangok különleges keveréke.

Noha kevesebb szekér lesz, mint tavaly, az öreg és fiatal Filinek sikerült egyet-egyet kiudvarolni. A szombati körút tavalyelőttihez hasonlatosan a lövétei Lázon vezet, pihenőnk-étkezésünk viszont a Gellért Központnál lesz. (Autóverseny miatt kényszerültünk elköltözni régi helyünkről, az Asszonybosszantótól.)

A szombati huszárbálon hagyományos zenekar húzza. Hagyományos zene - hagyománytisztelő embereknek.