Ér TV Nagyvárad Kattints a képre. 2017.01.06 - Szalárd

 

Téli vakációnk utójátéka két meghívás: pénteken a szentjobbi Huszárok, szombaton pedig a Székely Nemzeti Tanács vendégei vagyunk Marosvásárhelyen.

 

Szentjobb egyike Partium legmagyarabb közösségeinek. Nem csoda, ha ott is Hagyományőrző Huszáregyesület alakult, mint nálunk. Őszi Hadjárataink rendszeres vendégei, jó borukról és jó kedvükről híresek. Régi vágyuk a Gyermekfili meghívása, ami idén az óévzáró hangversenyünket követő hétvégén megvalósulni látszik. Fellépésünk a szalárdi református templomban lesz január 6-án, pénteken este 7 órától. Előtte bőséges ebéd, szállásfoglalás három közösségi házban: 1 autóbusz Szalárdon az önkormányzat helyiségében, 1 autóbusz a Szentjobbi Szent István Szociális gyermekközpontban, 1 autóbusz a székelyhídi Gyermek Jézus Szent Ferenc gyermekotthonban. A szálláskörülmények bentlakás jellegűek, 4-5 ágyas szobák. (A települések között kb. 10-15 km távolság van.) 21:00 vacsora a Szentjobbi lakodalmas házban.

 

Másnap, reggeli után fürödhetünk a szentmiklósi Termálfürdőben, aztán dél felé búcsú, indulás Vásárhelyre. Ezalatt folytatódnak a téli huszárportya rendezvény programjai Szentjobbon.

 

Kora délután érkezünk Vásárhelyre, a Sáros utcai egyházi étkezdében ebédelünk, délután hat órától a Kultúrpalota színpadán kezdődik műsorunk (a Fili történetében hatodik alkalommal!). Hivatalos beharangozónk:

"Szombaton, január 7-én, a több éves hagyománynak megfelelően, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, Marosvásárhelyen is megemlékezünk a Madéfalvi Veszedelem évfordulójáról. A rendezvényre, amely egyben a Gábor Áron díjjal 2016-ban kitüntetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia díjátadó gálaestje is lesz, a Kultúrpalota nagytermében kerül sor, 18 órai kezdettel. Arra biztatjuk Székelyföld lakóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt Madéfalván, a vértanúk emlékművénél szervezett délelőtti megemlékezésen, illetve este Székelyföld fővárosában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadásán emlékezzenek meg a 253 évvel ezelőtt legyilkolt csíki és háromszéki székelyekről. Az 1762-től 1764 januárjáig tartó, egész Székelyföldet átfogó székely nemzeti ellenállás a közösségi akarat példája a ma élők számára, míg a gyermekek előadása a jövőbe vetett bizakodásunk forrása lehet."

 

Este tízkor fogasra kerülnek a székelyruhák. Mindjárt iskola, farsang, tanulás... ja,! és- B.Ú.É.K.!!!