A magyarfalusi legénységnek nem volt olyan szerencséje, mint a lészpedieknek, ugyanis akadt egy-két tennivaló: kecskéket legeltettek, fuszulykát bontottak, kaszáltak, szénát hordtak és téglarakásnál is besegítettek ahol szükség volt. Az iskolai próba után, ami fél 5-től volt, vendégfogadóikkal bérmálási felkészítőn is részt vettek. Lassan elcsendesedett a falu és tücsökciripelés kíséretében mindenki nyugovóra tért.

A magyarfalusi helyőrség parancsnokságán a gőzölgő szilvásgombóc mellett haditanácsot tartottak a helyi és a kihelyezett csapatok parancsnokai. Megbeszélték az ideérkező lészpedi és gajdári csapatok fogadását, ellátását, szórakoztatását. Ezek szerint szerdán, 2017. augusztus 23-án, du. 5 körül megérkezik a csapatszállító gépjármű, rajta 39 Lészpeden tanyázó filis, 19 vendégfogadó ifijonc, 8 parancsnok, valamint 8 gajdári hátvéd, gépkocsivezető + 1 hadapród. Koncert 7-től, vacsora, majd kiadós moldvai táncház. Takarodó este 10 óra körül.

Gajdár

 

Gajdár egy kis, nyugodt csángó falucska, az itthon tartózkodók összlakossága 800 főre tehető. Tipikus csángó faluról van szó, alacsony házakkal, kapukkal és az udvaron kutakkal. Szőlőt minden háznál lehet találni, amelyből házi bort készítenek, volt szerencsénk megkóstolni is. Az ételek ízletesek, ettünk híg palacsintát, gogost (pánkót), galuskát (töltött káposztát), csorbát és köménymag teát ittunk.

 

Tegnapi érkezésünk is különleges volt, hiszen első találkozásunk a rendőrökkel történt. Szerencsésen túlestünk az ellenőrzésen. Kedves fogadtatásban volt részünk, a családok örültek nekünk. Mivel nem tudták, hogy mennyire tudunk és értünk románul minden mondat után visszakérdeztek, hogy értjük-e. Vacsora után mosdó hiányában tálban mosakodtunk.

 

Reggel a kicsit késői ébredés után, kiadós reggelivel vártak. Reggeli után társasjátékoztunk, körbe jártuk a falut. Voltunk kukoricát szedni, amelyet később megfőztek nekünk. Sétáltunk az erdőben, megnéztük az iskolát és a helyi kultúrotthont. Fagyiztunk, közben barátokat is szereztünk, akikkel románul beszélgettünk.

 

Délután gyakoroltunk a koncertekre és próba után részt vettünk a szentmisén, ami román nyelven folyt, a mise végén a bátrabbak keresztet is csókoltak.

 

Itthon jelen élménybeszámolónkat szerkesztettük meg. Úgy gondoljuk, eseményekkel, új barátokkal, új ízekkel és sok-sok román kifejezésekkel gazdag napoknak nézünk elébe.

 

 

Lészpedi jelentés

 

A tegnapi nap kiemelkedő eseménye a délutáni kórus- és zenekari próba volt. A lészpedi iskolateremben székeken, padokon ült filis és vendégfogadó, régi és új kórustag. Akinek nem jutott hely, a földre kuporodott. A vonószenekar is a földön ült, kottatartóik a dobosok. Több, mint másfél óra alatt sikerült végig rágni 10 éneket. A csángó gyermekek a magas hangú dallamokat, valamint a számukra idegen szövegeket (német, török, francia) emésztették nehezebben. Fegyelmezettek és törekvők voltak, hiszen a magyarfalusi koncerten már közönség előtt kell megmutassák tudásukat, ami egyúttal tengerparti nyaralásra jogosítja őket. Elkelne még egy-két próba! Jó volt látni a mély barátságot és összhangot a filisek és a lészpedi gyermekcsapatok között.

 

Mindenki izgatottan várja a koncertet!!

 

KÉPTÁR, Márton Attila és Elekes Dániel