Hagyományos szeptemberi tánctáborunkat nem tudtuk kikerülni. A moldvai és tengeri kiszállásunk után pihenés illette volna a hadat és vezérkart, de az évszám kötelez: idén töltötte a Prímásképző és tánctáborunk 15. életévét.

Szeptember eleji hagyományos táborunknak külön jellegzetessége-íze-színe van. A táncot a Műv. Ház nagytermében tanítják, a hangszeresek pedig a zeneteremben kapnak felkészítést.

 

Csodálatos dolog, amikor a tánclépéseket betanult "alsók"-hoz levonul a zenekar, aki ugyanazt megtanulta- "fent". Hasonló egy régi fénykép előhívásához, amikor is az exponált - elkészített anyag fokozatosan életet nyer a fénykép-papíron. Mindemellett a nagytermi étkezések, a körbe felállított asztaloknál, a sorbanállás a filikonyhában, a közös Jövel Jézus, a végén pedig a hagyományos "tányérnyalás". Idén az étkezéseket követően jeles művészeink egyéni előadásokat tartottak: Tamás Réka, Simó Bori, Gáspár Henrietta, Elekes András, Elekes Orsolya, Opra Panna énekkel, Kis Kinga hegedűszólóval állt porondra.

 

Oktatóink újfent remekül teljesítettek: Mészáros Zoltán és Kinda Boglárka táncban, Sinkó András pedig hegedű, brácsa, bőgő, gardony szakon.

Repertoáron az örök filis táncok: felcsíki, moldvai,...

A Szállóban 18-an laktak: Kézdiszentkereszt, Székelyszentkirály, Tarcsafalva, Lövéte, Nyárádszereda, Gyergyó- és Marosvásárhelyről.

 

80 fős táborunkat teljes nyugalom, béke, vidámság lengte át.

Javarészt kicsik voltak, a nagyobbakat a nyári turnék "elszívták".

A táborzárás táncelőadással és zenekari parádéval zajlott, ezt követően könyvbemutatóra hívtunk szülőt, gyermeket, érdeklődőt. Frigyessy Ágnes Az Úr csodásan működik című könyvének ismertetését hallhattuk. Felolvasók Balogh Dóra, András Hajnal, Bözödi Adrienn és Szikszai Dániel voltak. Filis csapatunk gyönyörű népdalcsokrokkal színesítették Finta Erika estjét.

Támogatóink BGA Pro Transilvania, Communitas Alapítvány és Gordon KFT.

KÉPTÁR!

 

... és hogy pihenjünk is, hét végére két koncertmeghívásnak tettünk eleget.

A Melinda Impex, - Székelyföld egyik legsikeresebb kereskedelmi vállalkozása (vasáru, szerelvények) - ügyfelei számára szervezett továbbképzést, aminek búcsúprogramja a parajdi sóbányában levő Fili hangverseny volt. Az ügyfelek kétharmada román lévén a tengerparton kipróbált román nyelvű műsorunkkal kedveskedtünk nekik. A hitelesség érdekében vendég-bemondó lányunk, a moldvai Magyarfaluból érkezett, - Turbuc Marika. Csodálatos román beszédét sokan irigyeljük.

Kanadai kedvenc dalainkat sem hagyhattuk ki: Fais dodó, Yankee Doodley, My Bonnie, - hiszen a közönség soraiban torontói vendégeket is ünnepelhettünk. Torontóból Imola, Dénes és Noémi látogatott előbb Szentegyházasfaluba, majd a sóbányába.

A bányakoncert árnyoldalai: kevés élelmet és kevés meleg ruhát hoztunk magunkkal. Sokan szenvedtek emiatt.

A nap második felében a Lövétei Ifjúsági Napokra voltunk hivatalosak. Ott bőven sütött a nap, a fuszulykafőzelékből pedig duplázni is szabadott. Ez megmentette a 6 órától kezdődő koncertünket.

A Gerő kertbe Egyed Rékáék meghívására jöttünk. A nagy létszámú érdeklődő közönséget (köztük rengeteg szentegyházi szülőt) látva örömmel énekeltük nótáinkat

. Kisboldogasszony ünnepe lévén nemcsak a Boldogasszonyt, hanem a Török Heni szólóját , a Fekete Madonnát is elénekeltük lengyelül. Török Heni lövétei, vastapsot aratott.

KÉPTÁR!

KÉPTÁR - Egyed József

KÉPTÁR - Danis János

 

... és most valóban pihenhetünk. Ma iskolát kezdtünk, két hétig nincs komolyabb feladat, csak a tanítás medrébe visszazökkenni. A Filit október 1-én újraszervezzük, zenekarba, kórusba frissítés történik.

Uccu neki, lehet készülni, gyakorolni!!!