Udvarhelyi koncertünk sikeres, szép előadás volt. Rendhagyó módon nem a Kantáta részlettel kezdtük el estélyünket, hanem pár mondatos emlékezéssel:

"A szentegyházasfalvi Gyermekfilharmóniának jutott az a megtisztelő feladat, hogy a 2018-as év művelődési életének kiemelkedő személyiségeit, intézményeit köszöntse itt, Székelyudvarhelyen.

A Magyar Kultúra Napja tulajdonképpen a magyar himnusz születésének napja. 1823. január 22-én írta le Kölcsey Ferenc himnuszunk szövegét szatmárcsekei magányában. Erkel Ferenc jó 20 évvel később zenésítette meg.

Gyönyörű költői mű e 64 sor.

A mi himnuszunk nem éltet királyt, uralkodót, a mi himnuszunk az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép imádsága a mi megtartó Istenünkhöz.

Az elmúlt 195 esztendő alatt soha nem változtatták meg, soha nem cserélték fel mással, gyönyörű dallamíve páratlan zenei élmény, szövege mindig időszerű."

A közönséggel való együtténeklésünket egy órás koncertünk követte. Erőssége a remekül teljesítő szólisták, szép tónusú csellók, összeszokott klarinét-fuvola szólamok és fegyelmezett kórus voltak.

Hátrányunkra vált a tikkasztó hőség, túl visszafogott kórus, nyolc-kilenc erős hangú szólamvezető hiányzása, bámész kürtösök.

A lelkes közönség tapsa azonban mindenért kárpótolt. A hazafelé zengő nótaszó a buszon is azt jelezte, hogy megérte felvállalni a Kultúra Napi hangversenyt Udvarhelyen.

Piros pont zenéből!!!

KÉPTÁR ITT! Fotó: Barcsa István

A Birodalom romokban hever...

75 évvel ezelőtt fejeződött be Szentegyházasfalu legszebb épületének, a Népháznak az építése. Ma Művelődési Ház, Könyvtár, Tanulók Háza és a Múzeum Szálló működik itt. A Fili rendszeresen újítja, renoválja.

Zavaró volt, hogy a Zeneterem ósdi padlója recseg, ropog, nyikorog. A téli "csönd" beálltával elérkezett a javítás ideje. Pénzt is tartalékoltunk ehhez az adventi turnénk adományaiból.

A renoválási munkákat Elekes István cége vállalta. Kezdetnek egy héttel ezelőtt egész napos munkával felköltöztettük a Zeneterem hangszer- és kottarengetegét a Múzeum Szállóba. A megürült bútorokat a folyosóra hurcoltuk.

A történések akkor szabadultak el, amikor a villanyhálózat felújítását is szóba hoztuk. Kiderült, hogy a teljesen elavult, veszélyes, régi alumínium vezetékrendszert ideje lesz lecserélni új kábelekre. Az is kiderült, hogy az emelet termeiben összefüggő rendszert csak teljességében lehet újítani. Ennek következménye az összes terem és a folyosó megbontása lett. Mindenütt törmelék, meszes zsákok, por, szemét, kitépett, régi huzalok.

Számításaink szerint 10 napon belül már minden rendben lesz.

Új padlók, új csatlakozók, új kapcsolók...

KÉPTÁR ITT!