A Fili két meglepetéssel várja vendégeit az idei október 4-6 időszakban szervezett őszi hadjáraton:

 

A huszártanya előtt roskadozó tornácos pavilon felújítása az egyik. A néhai fásszínből kialakított pavilon azért volt használhatatlan, mert az alacsony belmagasság miatt mindannyiunk számára kényelmetlen volt, felállni sem lehetett benne. A huszárközösséggel megtárgyaltuk a tető megemelését, míg a lábazat, tornác megmarad a réginek. Szeptember derekán a VII. osztályosok segítségével közmunkában lecserepeztük, majd a lécezés és a szarvazat lebontása következett. A tető megemelése új faanyaggal történik, a munkálatot Stélik és csapata végzi. Képek itt.

 

A második meglepetés egy különleges történet eredményeképp született. A három koporsó históriáját itt olvasd el feltétlenül.

A 170 éve eltemetett halottak emlékére egy kis Feszty-körkép-szerűség van születőfélben, ami remélhetőleg a Hadjárat kezdőnapjára megtekinthető lesz. Az emlékhely a főút mentén található, éjjel-nappal megvilágított vitrin, amelyben kis méretű terepasztal huszárral és ágyúval jelzi a néhai csatát. Fölötte fekete gyászleplen a három ágyúgolyó.

Elképzeléseink kivitelezésében Simó József budapesti építész barátunk volt nagy segítségünkre, a kőművesmunkát Hatos István, az asztalosmunkát András Szabolcs és a villanyvezetést Elekes István végezték. A háttérképeket Balló Andrea művésznő festette.

Köszönjük a Hatos és Tamás családok segítőkészségét, a helyszín önzetlen felajánlását!

Az emlékmű épüléséről képek itt!