1. Molnár Tündére, volt filisünkre emlékeztünk november 1-én a szentkeresztbányai temetőben.

25 éve fájdalom számunkra hiánya, 25 éve gyújtunk gyertyát és énekelünk a sírjánál. A Tünde dalokat idén harminc jelenlegi együttestag dúdolta, gyertyákat gyújtottunk, zászlócskákat, virágot helyeztünk el emlékére. Isten nyugtasson, Tünde!


2. Cziripeltünk! Nyíregyháza-Szentegyháza mérkőzés zajlott november 9-én, szombat délután. Tizedik alkalommal sikerült megszerveznünk vers-ének-mese mondó versenyünket, aminek színvonala minden eddigi találkozónkét felülmúlta. Annyira hibátlan, színvonalas előadásokat hallgattunk, hogy a díjazás kemény feladatnak bizonyult. A Műv. Ház előterében kiállított egyedi játékok is eredetiek, jópofák és mívesek voltak. A tízéves évfordulónk tiszteletére a nyíregyházi Burattino Bábszínház két báb előadással lepett meg: péntek délelőtt a kicsiknek, délután pedig a nagyoknak játszottak (Vitéz János). Ez utóbbira rengeteg kisgyermek is érkezett édesanyjával. A bábosok bábkészítő kézműves foglalkozást is szerveztek a helyi mártonffis elemi iskolások számára. Köszönjük! Bővebb beszámolót olvashatsz az Igirice Egyesület honlapján, valamint képtárakat nézhetsz Elekes Domokos és Katona Szabolcs fotóiból.


3. Erzsébetnap Székelyszenterzsébeten. 16-án szombaton került sor a Filharmónia kiszállására. A Szentegyházától 70 kilométerre lévő Szenterzsébet Hargita megye peremén fekvő szórványosodó székely falu, ahol Kincses Kálmán és felesége, Olga varázsolta újra a település művelődési életét. Ifjúsági tánccsoportjuk, a Cickom kiemelkedő három tagja nyerte a tavalyi Páva vetélkedő nagydíját. Csodálatosan rendbetett református templomukba látogattunk, néhányan pedig a szenterzsébeti tájházat is megcsodálhattuk. A délutáni Filikoncert előtt az Erzsébet nevűeket, 12 kis és nagy Erzsót köszöntöttünk. A gálán a Cickom együttes táncolt, nekik muzsikált a szenterzsébeti hagyományőrző népi zenekar. Hangversenyünk rendhagyó volt az által, hogy együttesünk kórusa teljesen kicserélődött, rengeteg kicsi Filis állt az első sorban. Katona Szabolcs képeit itt láthatják.


4. Aventuri urbane. Ez a neve az országos TV adó (RTV1) egyik közkedvelt műsorának. Pár éve indították, a bukaresti stáb az ország eldugott kisvárosait keresi fel, készít riportokat az ott élő sportolókkal, művészekkel, iparosokkal, gazdákkal. Szeptemberben a Filihez is beköszöntek, felvételeket készítettek a kicsi fúvósok és a fili zenekar próbáiról, a Csűrkaland sem maradt ki. Farkas Antal értékes filmfelvételeiből is közöltek részleteket a riportban, egy-egy dalt a Niagara koncert és a Tarnow-i hangversenyünkből. A műsorsugárzás ideje november 17-én délután hat órától volt. Az adásban még jelen voltak Fazekas Szabolcs híres Legendárium-rajzfilm stúdióvezető, a Kováts-fotó napfény műterme, Haáz Rezső Múzeum, Lázár Imre harangöntő mester üzeme, Faragó Mihály régiautó gyűjtő portréja, a székelyderzsi Erődtemplom, valamint a Tomcsa Sándor színház Udvarhelyről. Mindezt megtekinthetik itt.

 

A téli turné pontos programtervezetét egy héten belül közöljük honlapunkon!