"Einstand!" - mondta a koronavírus Európának. Székelyföldön is elhangzott a szó, de jóval később. Mi még március 15-én huszárosan, tisztességesen megültük az ünnepet, bár az esti koncert a tömegrendezvény-tiltás miatt elmaradt.

Azóta fokozatosan erősödnek a tiltások Szentegyházán. Iskoláink 10 napja zárva, a Filipróbák is szünetelnek.

 

Érdekes folyamatban élünk. Nálunk még semmi vírus, de ez olyan érzés, mint a gyanútlan tengerparti fürdőzőknek a távoli szökőár látványa. Tudjuk, hogy baj van, de még nem érezzük. A mindennapi hírek, beszélgetések ijesztenek, de a tavaszi napfény, megújulás tettre serkent. Kerteket nyírunk, Fili csemetekertet ültetünk, készülünk.

 

Olyan, mintha kiszálltunk volna a körhintából, lábunk a földön, szédelegve keressük régi világunkat.

 

Bútorfestő tábor, tojásfestés, húsvéti locsolás, Filinapok? Megszokott, közös ünnepeinket át kell soroljuk. Váratlan döntések, kizökkenés a szokásos kerékvágásból. Hát az iskola? Mindjárt három napja az internetes oktatással próbálkoznak tanárkollégáink, több, kevesebb eredménnyel. Matek, román, magyar... Szabadidőnk lehetőséget ad a Fili birodalom elképesztő káoszában rendet teremteni, a Múzeumot felújítani, az előbb említett csemetekerti munkálatokat elvégezni a gyermekek segítségével. Amíg lehet.

 

Más terveink is vannak.

 

A Mártonffi iskola központi épületnek belépőjében levő diák-kézmosóját a Fili alapból teljesen felújítjuk. Sőt, a Törpedalos Könyv sorozatunkat egy új kiadvánnyal is szeretnénk bővíteni.

 

A Gyermekfilharmónia repertoárjának bővítésére is időt szakítunk. Az angol-holland-német dalok hangszerelését szeretnénk előkészíteni, hátha a június végi Nyugat-európai turnéból lesz valami.

Számítunk rá, még hogyha távolabbi időpontra is tolódna meghívásunk.

 

A gyermekeknek nagyon hiányzik az iskola, a közös Fili próbák, a készülődés öröme. Reméljük, hogy ezt a kényszer vakációt gyermek, szülő, család értelmesen tölti el.

 

Meggyógyult világban szeretnénk újrakezdeni!