A vírushiszti ellenére Szentegyházán zajlik az élet. Néhány rövid hírben a Fili követőinek tudtára adjuk, hogy:

- több mint 4 hete elkezdtünk dolgozni a kilencedik Törpedalosköny anyagával. Mindenik daloskönyvünk egyéniség, használható a zeneórákon és a közös éneklésekkor, de ez az új lesz talán a legértékesebb és legnehezebb. Az elmúlt évek Homoródmenti Népdalvetélkedői alkalmából rendszeresen előástunk régi lejegyzéseket, hangfelvételeket. Szentegyházasfalu felgyűjtött népdalai közül tanultunk újra jónéhányat. Vidékünkön Vikár Béla gyűjtötte a legtöbb dalt 1902-ben, ezekből pár kedvencet a Fili is gyakran énekel (Elment, s elment az a madár, Báránykámon csengő szól, Én víg nem vagyok, …, sorolhatnánk).
36 remek népdalt fog tartalmazni az új Törpe.

 

- a csemetekert pofátlanul gyomosodik, gyakran gyomlálni gyűlünk. Aki háromszor megjelenik egy-egy órára, jogosult a Fili kalandparkba való látogatásra.

 

- a Fili szakácsa, Katona Csaba a szarvasi Aratófesztiválon remekelt 10 nappal ezelőtt. A kárpátmedencei főzőverseny dobogósa lett, mindannyiunk örömére. Nagy sikert aratott a régi mezőgazdasági gépek, traktorok kiállítása is. Az aratónapi küldöttség előző nap, augusztus 1-én a „15 millió búzaszem” nemzeti ünnepen vett részt, szintén Szarvason. A jókedvű találkozások hangulatát fokozta az, hogy senki sem követelte a maszk viselését.

Szarvas testvérvárosunk, ott sincs beteg ember!!!

 

- végre muzsikál a Fili!!!
Hosszas latolgatás után eldöntöttük, hogy hagyományainkhoz híven augusztus 20-án énekelni fogunk. A Filharmónia idei nyári turnéját keletre szerveztük. Ünnepi hangversenyünket a nagyérdemű közönség a Huntanyánál tekintheti meg Szentegyházasfalutól 1 km-re a csíki úton. Koncertünk délután 5 órakor kezdődik, különleges felállásunk a Huntanya mögötti réten látható majd. Meghívónk Gruja Magor, műsorunkon többek között egy skót nemzeti dal is szerepel, amelyet a vírus ette angolturnénkon számítottunk bemutatni. A betanításban segített Elekes István karvezető. A koncerten megmutatkozó gyermekeknek a Fili Alapítvány egy-egy üveg Béres cseppet fog adományozni.

… a járvány elkerülése érdekében.

 

- hangulatos kiállítás megnyitón énekeltünk tegnap, augusztus 11-én a székelyudvarhelyi Haáz Rezső udvarán. A Múzeumalapító rajztanár rajongott a székelyföldi népviseletekért, ezekről színes rajzokat, festményeket készített majd’ száz évvel ezelőtt. A múzeum kerítésén helyet foglaló tárlat ezekből a képekből szerkesztett gyűjtemény. Buzogány Árpád megnyitóbeszédét olvashatják itt, fényképeket mutatunk itt és ott!