Az öt napos erdélyi turnénkról tegnap éjjel érkeztünk haza. Pár nap telt el, mégis több hetesnek tűnik. Tegnap délben még a dévai vár romjain mászkáltunk, délután már Gyulafehérváron énekeltünk, Medgyesen vacsoráztunk és sűrű hóhullásban már itthon osztottuk a családjaikhoz a gyermekeket.

 

Pár mondatban a történtekről:

Gyergyóújfalu

Teljes iskolai tanítási nap után indult a csapat Gyergyóújfaluba, ahová az új kultúrigazgatónő, Zsuzsa hívott meg. Templomi hangversenyünk után közös vacsora, majd száznál is több filist vittek szállásra helyi panziósok, családok. Két tucatnyi gyermek maradt a közösségi házban. A szállásokat Kiss Kinga I. hegedűs filisünk szervezte meg, ezért külön tapsot kapott a koncerten. A másnapi beszámolókból kiderült, hogy Gyergyóújfalu a faluturizmusi vállalkozásoknak köszönhetően nyugati színvonalat állított be mércének magának. Kényelem, meleg, gazdagság. Képek itt.


Borszék

Meghívónk, Balázs Tibor kántor úr, néhai filisünk. Vidám, energikus, jó szervező. Összhangban a polgármesteri hivatallal szervezik a karácsonyi kavalkádot, amelynek műsorrendjében a koncertünk is helyet kapott. Itt is szállással fogadtak, közös étkezéseinket pedig a borszéki iskola emeletén oldották meg. Katona Csaba szakácsunk remekelt: ebédre gulyás, vacsorára pedig bologna-i volt a filis tányérokon. Advent negyedik vasárnapján, reggel mindenikünk részt vett a szentmiséken, ahol kiderült, hogy Tibi kántor remekül énekel! Képek itt!


Marosvásárhely

Dél elmúlt, amikor a behavazott Borszéket elhagyták az autóbuszok. A vásárhelyi Kék Kagyló vendéglőbe vitt az utunk. A lakodalmi teríték és a remek ebéd eredménye tiszta , pontos koncert lett a Kultúrpalotában. Erről film is készült. Meghívóink, "Forgatagos" Kati és Szatmári Judit sikeresen szállásolták családokhoz a filis közösséget. Pillanatok alatt elkelt minden gyermek, akik másnap délelőtt egymás szavába vágva mesélték macskás-kutyás-zongorás élményeiket. Délelőtt gyülekezőnk a Várban volt, onnan indultunk el autóbuszainkkal Dél-Erdélybe. Képek itt és koncertvideó itt!


Déva

Böjte Csaba ferences atya régi barátja a Filinek. Húsz évvel ezelőtt együtt vettük át a Julianus díjakat. A dévai meghívás gondolata hosszú ideje foglalkoztat mindannyiunkat. Határtalan örömmel fogadta csapatunkat Bonaventura atya segítségével. Enikő néni vezette szállásra a blokkosokat, a fehér házasokat és a piros házasokat. Hangversenyünk délután 6 órakor a nyolcvan éves gyönyörűen rendbe tett templomukban volt. A tiszta csengés magas osztályzatot eredményezett: 9,60. A népes közönség soraiban Petrozsényból, Csernakeresztúrról, Vajdahunyadról odalátogató barátainkat fedeztük fel, valamint régi filis társunkat, Tamási Bíborkát. A másnap reggeli rorátét Böjte Csaba celebrálta. Tanulságos, Lacikás történetét néma csöndben, megilletődve hallgattuk.

Déva vára megtámadását és bevételét gyalogosan tettük meg. A felvonót javítják. A vár fokán Kőműves Kelemen balladáját dúdoljuk. Magunkban vagyunk a sziporkázó napsütésben. Futás, pakolás, egy gyors ebéd, búcsú Csaba testvértől. Képek itt.


Gyulafehérvár

Valóban közel került a két város egymáshoz az autópálya révén. Időben érkeztünk, csokiosztás, majd cipekedés a parkolótól a templomunkig. Kint karácsonyi ricsaj, bent meghitt csend és történelem. Tisztelgés, virágcsokor Márton Áron szarkofágja előtt. A fűtetlen templom akusztikája, az érsek úr, a segédpüspök, valamint a kántorképzősök jelenléte kárpótol a jéghidegért. A jó meleg buszokban engedünk ki, térünk magunkhoz. Irány Medgyes. A Böjte házban teával várnak, kipakoljuk a vacsorára szánt étkeinket, majd teli hassal ringatózunk hazáig. Éjfélre minden és mindenki a helyén van. Képek itt!

Istennek legyen hála!

Áldott karácsonyt, boldog ünnepeket a Fili-barátoknak, erdélyi körutunk megszervezőinek IS!