Az alábbi riportot Magyari Tekla készítette. Megjelenik a Nőileg c. folyóiratban 2020. júliusában.

 

A zene rendet teremt – nem csak a fejekben

„Énekelni nem lehetett, de legalább kapáltunk” – összegzi a világjárvány pozitív hozadékait Haáz Sándor, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagya. „Kóruspróbát nem lehetett tartani a tavaszi hónapokban. Ez nagy hátrányt jelentett, de mi a hátrány előnyét kihasználtuk: ültettünk és tetőt fedtünk, épületeket javítottunk”. Merthogy nem csak a zene által szépíti városát a 140 tagú gyermekegyüttes, de néhány éve kétkezi munkájával is: több tízezer fenyőt ültettek a Hargita kies oldalaiba, és szépen fejlődik a Fili félhektáros csemete- és botanikus kertje is.

Bővebben...

Mint annyi minden ezen a tavaszon, a manchesteri turné is virtuális lett. Péntek este érkeztünk volna meg, tegnap és ma a Góbé Fesztivál fő meghívottjaiként tartottuk volna koncertjeinket.
A hangverseny-előadás mellett más feladatokat is vállaltunk: a fiiseket kisebb csoportokra osztva tanítottunk volna táncot, szalmafonást, énekeket, virágpálca faragást. Lett volna mesemondás, versmondás az Angliában élő magyar gyermekek számára. Virtuális jelenlétünket egy 12 perces filmmel biztosítjuk, amelyet Ti is megtekinthettek itt a honlapon.

 

 

Aki a fesztivál történéseiről többet szeretne, kattinson a gobefest.com portálra! A facebookon a következő linken: https://www.facebook.com/watch/live/?v=3043145259064778

 

Olyan váratlanul távozott el Hatos Emilia, hogy még most sem hisszük.

A Filiben komoly feladata volt: tizenhét-tizennyolc évvel ezelőtt Ő tartotta a zászlót koncertjeinken, szigorúan rá-rászólt a hitványkodókra, erős volt, vidám, tüneményes. Eredeti, életvidám, székely leányka, a Filiturnék tréfamestere.

Az élet forgalmas útvesztői Németországba sodorták. A brüsszeli turnénkon Münchenben mesélte kalandjait, ott mutatta be élettársát is.  Háromszéki legény. Hűséges kapcsolatuk egy kisfiúval jutalmazta meg őket. Egy éves születésnapját még közösen ünnepelték...

A családnak vigasztalódást, Emiliának pedig helyet kívánunk az angyalok kórusában.
Mai beírásunk videómellékletében a filis gyermekekről készült drónfelvételt láthatjátok itt. Június elsején, a gyermeknapra jöttek Tekláék filmezni, egyúttal énekeltünk is egyet a Filicsemetekert-réten. Ez a rövid felvétel, kiegészítve pár mondatos riporttal június 4-én kerül nyilvánosság elé az M1 Trianon hírfolyamán.

Kihasználtuk a lehetőséget, hogy a vírusjárvány szigorú szabályain elsejétől lazítást ígértek. Összegyűlhetett a Fili-létszám szabadtéren, a távolság betartásával. Az őszies időjárás is megkegyelmezett egy órácskára, így a felvétel elkészítése mellett jutott időnk a Szalai István és Erzsike által alapított Leg-díjak átadására, emellett a kisbéri ajándékokat is kézbesíthettük. A Fili alapból édességre is futotta.

De nem ez volt a legnagyobb ajándék, hanem a gyermekek egymással való találkozásának lehetősége és öröme.

"Köszönjük a mai napot, hogy találkozhattunk a többiekkel. Jól éreztük magunkat!" - fogalmazta meg a nap élményét egy ötödikes sms üzenetben.

Számunkra ezen a napon zajlott az Összetartozás ünnepe, melynek napját, június negyedikét 2013-ban, pont hét évvel ezelőtt a Magyar Parlament kupolatermében, a Szent Korona mellett ünnepelhettük közösen. Dal itt.

Szentegyházán június 4-én, csütörtök délután szólnak a harangok, csengettyűk, este 7 órától pedig közös tűzgyújtásra és éneklésre gyülekezünk a hagyományőrző huszárokkal.

 

Rendhagyó Filihangversenyre hívunk meg, amelyet az együttesünk filmfelvételeiből válogattunk. 2005 és 2019 közötti évek templomi előadásaiból sikerült olyan felvételeket szemelgetni, amelyek a hagyományos pünkösdi koncertünk hangulatait idézik. Összeállításunk alig több fél óránál, benne találkozhattok az utóbbi évek legjobb szólistáival, bemondóival. A koncertrészletekre ráírtuk az évszámot és a helyszínt, de sajnos, a felvételkészítők neveit nem sikerült hiánytalanul sorba raknunk. Az összeállítás Tókos Attila munkája. Illesse őket a legnagyobb köszönet és hála részünkről. Isten fizesse tudásukat, önzetlen mellénk-állásukat!
Az idei pünkösdi ünnepek alkalmával még egy filiérdekesség: Holnap, vasárnap (május 31.) délután 14,45 magyar idő szerint az M5 tévéadón filmet közölnek a Gyermekfilharmóniáról és HS életútjáról. A filmet bemutatás után honlapjainkon újra megtekinthetitek.
Kívánunk minden régi és új filitagnak, családjaiknak áldott pünkösdi ünnepeket, barátainknak, támogatóinknak és kedves közönségünknek pedig mindemellett örömteli viszontlátást!

 

Bővebben...

A Filharmónia tevékenységének lényeges része volt, hogy kimozdítsuk az embereket otthonaikból, felállítsuk a képernyők elől közösségben énekelni, muzsikálni. Erre fel a Fili38 születésnapra szégyenszemre pont mi kényszerítettük a Filitagságot és kedves közönségünket a virtuális térbe. Nincs mit tenni, a covid győzött.


Az internetes Filinapok ötletével pár hete régi videós barátunk Keresztes Pali köszöntött be Marosvásárhelyről. Fontosnak találta, hogy az elmúlt 30 év megőrzött felvételeiből gyűjteményes összeállítással köszönthesse az idei Filinapot. A megkopott VHS videószalagok felvételgyűjteményét óriási lelkesedéssel figyelték a régi zenekari- és kórustagjaink. A helyi videóbevágásokat és a tulajdonképpeni adást Tókos Attila hozta össze, a beköszöntő videókat pedig Katona Szabolcs készítette. Nagyon szépen köszönjük mindannyiuknak az ajándékot!


A Filharmónia születésnapjai minden évben alkalmat adnak arra, hogy a településen, és ennek legkedvesebb épületében, a Gábor Áron Műv. Házban munkálatokat végezzünk. A Fili38 a "hétfa" díszfasor (Képek) ültetése mellett az épületen lévő zsalugáterek leszerelését, újrafestését, majd újraállítását hozta magával. (Elekes István, Tankó Ervin, Márton Margit munkájáról képek itt.) Szintén erre az alkalomra újítottuk fel az épületen lévő virágládákat Mihály Attila kertész segítségével. (Nézd meg!)


A Filharmónia Napok zenei estélyeinek egyik meghívottja a székelyudvarhelyi Vox Gimiensis diákkórusa lett volna. András Gellért egy vírus-kórusvideóval köszöntötte a Filit, ezt a felvételt nézd meg itt.


Volt koncertmesterünk, Csíki Miklós is írt egy visszaemlékezést az általa megélt zenei ünnepeinkről. Érdemes elolvasni!


A nosztalgiázós hangulat minket is utolért, csodálatos emlékek kerültek elő a 15 évvel ezelőtti törökországi turnénkról. A hangversenykörúton résztvevők közül többen is fényképeztek, ezeket a felvételeket gyűjtöttük egy csokorba (még rendezetlen!) és csatoltuk a Beder Tibor turnészervezőnk búcsúztatójának végére az előző cikkünkhöz.


Végül, búcsúzóul azok számára, akiknek maradt idejük képernyőnézésre, javasoljuk Száva Enikő riportját 2012-ből, melyet a Fili30 évforduló kapcsán készített.


Az ablakon betűz a nap, tombol a tavasz odakint, pont ma zajlana a pityókatokány-főzőverseny, a lovaglás, csűrkaland vendégeinknek...

Péntek este 8-tól:  Szombat este 8-tól:

 

Rendhagyó Filinapokkal köszöntjük az érdeklődő közönséget ma és holnap este 8 órától. Képernyőik előtt ma egy köszöntőt és a tavalyi Filharmónia hangversenyt nézhetik végig, holnap pedig összeállítást az elmúlt évek ünnepségeiből (este a képre kattintva megindul a vetítés).

Ezekkel a szavakkal búcsúzik a Gyermekfili Beder Tibor főtanfelügyelő? török kapcsolat? pionírparancsnok? Jöjjönvelünk-túravezető? vagy csak egyszerűen földrajztanár? -tól. Emellett még sok jelzőt ragaszthatnánk a neve mellé, főleg azok, akik régebbi időktől ismerik Őt.


Minden tisztségvállalása ezekkel a szavakkal összegezhető: igaz, hű barát, jó magyar ember, a szülőföld szerelmese.

Számunkra ez utóbbi jelentett sokat, hiszen a Gyermekfilharmónia és Beder Tibor évtizedeken átívelő barátsága elsősorban a közös otthon szeretete köré fonódik.


Fanatikus ember volt. A '70- '80-as években óriási leleményességgel honismereti vetélkedőket, történelmi túrákat szervezett, vállalva ezért akár a pionírparancsnokságot is.

Elgyalogolt Törökországba, Macarköyt általa ismertük meg. (Antalya magyar alapítású faluja.)

Aztán a fordulatot követően a '90-es években főtanfelügyelőként a Székelyföld pedagógusait lelkesítette, magyarította konok következetességgel.

Bővebben...