Nincs meghatóbb ajándék a világon, mint egy gyermek látványa, aki JÓ AKAR LENNI!

Talán ez adta a pünkösdi hangversenyeink bűvöletét. A tapsokból és a lelkesedésből mértük le, hogy a közönségnek is bejött. Megszoktuk, hogy a pünkösdi koncertjeink nagy népszerűségnek örvendenek, sok ember számára - legyen az hazai, vagy vendég - egy ideje már a pünkösdi búcsú a Fili hangversenyével lesz teljes. Idén nem kellett szégyenkeznünk.

A vasárnap esti tömeget szemlélve döntöttük el, hogy jövőre az eseménynek nagyobb helyszínt biztosítunk: szabadtér vagy soprtcsarnok.

A pünkösdi búcsú minden szempontból sikeres volt: gyönyörű idő, békés zarándokok, egyszerű és emberi lelki útravalók a prédikációkban.

A Gyermekfili 175 főre duzzadt létszáma, fegyelme és hozzáállása, jósága mögött az angol turnéra való készülődés izgalma izzik. Igen, most már biztos: június 23-án repülafili Manchesterbe, majd Londonból haza.

Minderről a következőkben részletesen írunk, de addig is nézzétek meg a pünkösdi filiképeket itt. (Katona Szabi kattintott)

Szombaton és vasárnap este 8 órától pünkösdi hangversennyel köszöntjük a zarándokokat a Gábor Áron Művelődési Házban.

(kattints a képre a nagyobb felbontású változatért)


A Filinapok rendezvénysorozatunk nem lett volna teljes a csíkszeredai évfordulós megemlékezés nélkül.

Kerek 40 éve, hogy a frissen alakult együttesünk - az "1. sz. általános iskola zenekara és kórusa" - Csíkszeredában a Megéneklünk, Románia! fesztivál országos szakaszának díjazottja lett. A díj váratlanul nagy hírnevet szerzett az iskolánknak, akkor kapta meg a szépreményű Gyermekfilharmónia nevet. A háromfejes logónk is akkor született, 1983-ban Bartha József és Miklósi Dénes képzőművészek terveiből.


Tegnap, május 10-én tartottuk meg a Csíkszeredai régi művelődési ház színpadán emlékestünket, ugyanazokon a deszkákon, mint 40 évvel ezelőtt.

Meghívót kaptak az estélyre azok a tanárok, újságírók, politikusok, zsűritagok, akik negyven éve tanúi voltak a Fili első nyilvános sikerének.

Régi filisünk Lukács Juci volt a főszervező, telt házat varázsolt, amellett meglepetésünkre egy kis filmet is bemutattak a valamikori bíráló bizottság tagjainak visszaemlékezéseiről.

Ismét elkészítettük a filicsoportképet ugyanazokon a lépcsőkön, a "régi kultúr" bejáratánál. Ez a kép egyúttal a Fili41-es fellépők csoportképe, őket hallhatta az itthoni közönség május 5-i Zenei Napokon. Szereplésünkről a Hargita Népe cikket írt, itt olvashatjátok!


A Filinapok terveink szerint zajlottak: a koncerten 13 Leg-díjat oszthattunk ki a Szalai család adományából, hangulatos tábortűz és nótaszó zárta a fáklyásmenetünket. (Képek) Szép időt kaptunk a szombati csemeteültetésen, kedves és megható hangversenyt hallhattunk szombat este a nagyfalusi templomban. A templom remek helyszínnek bizonyult, Koncsag László plébános úr és Tamás István kántor nagyszerű házigazdáink voltak.


Sajnálatos módon egy közúti baleset miatt a sepsiszentgyörgyi művészdiákok több, mint két órás késéssel érkeztek, így a szombat esti diákbál helyére csúszott a Csűrkaland-látogatásuk. Éjfélkor búcsúztunk tőlük, másnap délelőtt pedig Rákász Gergelytől és orgonista tanítványától, Kis Gergőtől.


A vasárnapi főzőverseny az esős idő ellenére is két csapatnyi gyermeket megmozgatott. Bencédi Luca V-VII. osztályos csoportja és Bencédi Zselyke IV. osztályos közössége remekelt. Mindketten első díjasok.

A Filinapok hangulatán mindvégig érződött, hogy készülünk Angliába. Már megvannak a repjegyek!!!

A Filinapok támogatói ezúttal is a Gordon sajtgyár (tejtermékek), valamint a szentegyházi családok. (káposzta, teafű, zsír) Köszönjük!

KÉPTÁR!

A fesztivál programja:

 

2023. május 5. - péntek

- du. 5 óra - vendégek fogadása

- este 7 óra – Fili – 41 gálahangverseny a Műv. Házban, Leg Díjak kiosztása

- fáklyásmenet, utcabál zárja a napot. Muzsikál a Szentegyházasfalvi Rezesbanda.

- tábortűz a Filicsűrnél, koczintás

 

 

2023. május 6. szombat

- reggeli, majd 9 órától csemeteültetés a 3-as kilométernél

- közös ebéd d.u. 2 óra körül (főz: Katona Csaba)

- este 5 órakor kései ebéd a szentgyörgyi és magyarországi fellépő vendégeknek

- este 7 órakor ünnepi hangverseny a szentegyházasfalvi templomban.

-Műsoron: - Orgonaművek Rákász Gergely és tanítványai előadásában, szimfonikus- és kórus hangverseny a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Zeneművészeti Líceum diákjainak előadásában. Vezényel: Löfi Gellért és Sipos Zoltán.

- este 9 órától kínálkozás és Filibál a Művelődési Ház nagytermében.

 

 

2023. május 7. vasárnap

- jó idő esetén főzőverseny kezdődik a kicsimisét követően a Fili csemetekertben

Ha időutazó lehetnék, rögtön visszaugranék 2022. május elejére. A Fili 40 nyitánya a képen látható esztena-ajándék átvétele volt. Május elsején Lőrincz Csaba és Filip Letti kérésére egy "fontos találkozásra" autóztunk ki a Mária útra. - Egy idős, régi barát kíván látni! - mondták, sebtében kocsiba pattantunk és a Mária út 2. kilométerénél valóban várt a régi barát, egy majd 100 éves esztena!


Meglepetés volt a javából!

Csodálkozásra sem jutott idő, megelevenedett a környék, a bokrok, árkok mögül gyermekek, felnőttek tódultak énekelve, virágokkal. A házikó mögött jól elrejtve rotyogott az étel a kondérban, nagy dínom -dánom kerekedett. Voltunk vagy 300-an.


Május 1. kedd. A Filinapok elkezdődtek! Méltó kezdés volt ez, a következő napok csodás eseményeinek előhírnöke. Film is készült az eseményről, a tettes Farkas Anti.

Nézd meg!

 

Azóta rendszeresen kijárok oda emlékezni, nézem a vidéket, tűnődöm: hogy tudtak úgy elbújni annyian észrevétlenül a mezőn?

Régi szokás szerint ma, vasárnap délelőtt is beutaztunk 8 filis zenekaros - énekes gyermekkel Udvarhelyre, a Székelyföldi Filharmónia összpróbájára. Nem árt, ha látják a filisek, milyen a figyelem és fegyelem a "nagyoknál"! Nem beszélgetünk, telefonozunk, helytelenkedünk! Vass András vezénylése valóban lekötötte a gyermekek figyelmét, de nemcsak ezért mentünk be. A mai összpróbán Elekes István és tanára Krommel Klarinet Kettősversenyét próbálták a délutáni hangversenyre. István "bácsi" a Gyermekfili barátja, a kovid idején kerültünk Vele szorosabb kapcsolatba. Azidőben Németországból ideiglenesen hazaköltözött Udvarhelyre, onnan járogatott ki Szentegyházára. Nemcsak a klarinetos ifjakat okította zenetáboron, délutáni foglalkozásokon, hanem a Bartók Este a székelyeknél és a Highland Cathedral skót dal betanítója, hangszerelője is. Ezeket a dalokat koncertjeinken gyakran Ő vezényelte. Mindezt önzetlenül, jó szívvel! Számunkra hatalmas élmény volt a németes pontosságát és szakmai tudását megtapasztalni. Sok sikert a ma esti koncertedhez!

A Filharmóniai előadások szervezőinek - Árámnak és Ágotának - köszönjük, hogy az összpróbákra szívesen látnak! Elekes Domi képeit ITT nézzétek meg!

Nagypénteken tojást írtunk. Hetven fővel folyt a munka, aki nem hiszi, nézze meg a képeket ITT.


A festést Húsvét után sem hagytuk abba.

Három év kihagyás után most tanuljuk újra a szakmát. Az idei tábor megszervezése régi hangulatokat hív elő, a társaság nosztalgiázik, miközben óriási lendülettel esik neki a munkának. Háromnapos alkotó tábor, amit egynapos kirándulás követ.

A festők nagyrésze hozta magával a festenivalót, néhányan a pár éve abbahagyott félkész ládikát, széket fejezik be. A legnagyobb feladat a Filiház számára virágozott ósdi ruhásszekrény, amelyet Ambrus Edit vállalt fel. Segítője Elekes Dani, nélküle nem menne.

Táborunk első napjának díszvendége Haszmann Gabika családjával. Lőrincz (Vitus) Izával ketten keverik a festékeket, igazítják az érdeklődőket. Az iskola hátsó osztályában is folyik a munka: Mihály Zsuzsa és Elekes (Bors) Rita hímzőkört vezetnek, Ozsváth (Tamás) Melinda segít. 12 kisfilis és egy nagy tanulják a farkasfogat, láncöltést, boszorkányöltést.

Róza néni főztjét tálaljuk ebédre, Enikő és Erzsike az élelmezők. A mai kultúrműsorban öntözőverseket mondtunk, lányok-fiúk egyaránt díjat kaptak.

Tegnap délben jött a hír, hogy Borinak megszületett Joó Zsiga nevű fia, örömrivalgás, koccintás!

Kedves látogató köszöntött be: Elekes Zolika és családja, régi festőtáboraink alaptagja. Jövőre gyermekestől jön!- ígéri.

Szerda este gyermeksereget fogadunk szórványvidékről (Várasfenes, Bihar) vezetőjük Sebestyén Teréz magyar szakos tanárnő.

Képtár ITT.


Holnap Filis összpróba jelzi, közelednek a májusi Filinapok is!! Már csak a tavasz várat magára.

 

Lányok, fiuk, nyulak figyelem! Idén is festünk hímestojásokat a Gábor Áron Művelődési Házban délután 5 órától.

 

Hozz magaddal tojásokat, türelmet. Kesicét, viaszt, festéket a "hímestojásgyárban" találsz.

 

Szeretettel várunk!

A bútorfestő táborunk is "ezüst lakodalmas" lett! 1998-ban ültünk neki először Birton Laci, Haszmann Gabika és Szász Jutka vezetésével pingálni. Első kihívásunk kisméretű kelengyés ládák festése volt, el is neveztük "ládikafestő tábornak". Balázs Gabinál volt az étkezés, az iskola alsó termeiben a munka, 20-22 fő volt a létszámunk. A megyei Tanfelügyelőség is felfigyelt a kezdeményezésre, hiszen a megyében elsők voltunk az effajta hagyományápolás terén. Beder Tibor, Kardalus János és Pomjánek Béla rendszeresen látogatták az osztályműhelyeket. Akkor terjedt el az "Osztály vigyázz, tanfelügyelőség!!!" pedagógus riogató kiáltásunk is. Sajnos, Nekik már nem szól a nagyfalusi rikkantás...


Azóta székek, szekrények, tékák, fogasok készültek, a környezetünket bebútoroztuk. A Tanulók Háza és a Múzeum Szálló valóságos néprajzi gyűjteményekké alakultak.


Idén a kerexám jegyében tartjuk a tábort, húsvét harmadnapjától 4 napig, vagyis ápr. 11-14 időszakban. A festésre megvásárolható nyers asztalostermékek ezúttal hiányoznak, minden érdeklődő maga szerezze be ezeket. Javasoljuk a Kápolnáson élő Lőrincz Norbi asztalost (0755 849 368), aki jelezte, hogy vállal kisebb asztalosmunkákat.
A Fili számára készíttetünk 10 kisszéket, ezeket turné-ajándéknak festjük ki közmunkával. A tábor egyéb szabályait egy hét múlva közöljük, a jelentkezési listát is akkor indítjuk a fili email-címére.

Vannak bejáratott, megszokott ünnepeink, amiknek forgatókönyve évente megismétlődik  híján a változtatás lehetőségének.
Ilyen ünnepünk a március 15-e. Rendszeresen fellobogózzuk a települést, bemennek a huszárok és a nép misére, mise után pedig ugyanabban a sorrendben méltató beszédek, koszorúzás. Szavalatok. Levonulunk Szentkeresztbányára, ahol a templomtéren ugyanez lejátszódik másodszor is. A fúvószenekar általában ugyanazt a repertóriumot újra és újra elfújja.

Délután ünnepi hangverseny a megszokott órában, közösen a huszárokkal. A megszokott dalokkal.
Aki viszont évek óta rendszeresen részt vett ezeken az ünnepélyeken, az mindig megtalálja magának az eltérőt, az újdonságot, "a mást".

Az idei MÁSságok címszavakban:

- az emlékmű gyepét az óvodások és kisdiákok tulipánokkal és kokárdákkal szúrkálták teli.
- 15-e szerdára esett (tanítási nap), tehát jelen volt úgy Szentegyházasfaluban, mint   Szentkeresztbányán mindkét iskola  diákserege és tanári kara.
- a konzulátus részéről Both Hajnika, egykori tanítványunk mondott beszédet - székely ruhában!
- megértük, végre-valahára, hogy az ünnepély idejére a főútról a forgalmat átirányították.
- a szekeres levonuláson gyulai diákok töltötték fel a létszámot,
-  Opra Levente élete legtüzesebb Talpra magyarját szavalta.
- a fili kórusába gyulai diákok is beálltak énekelni.
- az ötsoros gyermekkórusunk létszáma 138 fő!
- Deák Réka, Márton Zoli és Bözödi Orsika szavalatai hangversenyünk ékszerei voltak.
- Gindl Sándor finom borai mellett éjszakába nyúlóan lehetett énekelni.

A jeles napról Katona Szabi KÉPEI többet is elárulnak. Alig várjuk a jövő márcziust!