Hazajött Kanadából a Gyerekfili, Haáz Sándor tanár urat kifaggattuk a nagy turné részleteiről.

Tizenkét napos turné alatt hódította meg Kanadát a szentegyházi Gyermekfilharmónia 127 tagja. A 35 éves együttes képviselte a magyarságot Kanada 150. születésnapján Torontóban. Hosszas előkészületek után 13 felnőtt kísérővel indultak útnak angol és francia dalokkal a tarsolyukban, és lelket öntöttek a világ másik felére vándorolt honfitársainkba.

 

Bővebben...

Turnés feladat!

A mellékelt vízfestményt Haáz Rezső nagyapám festette 1924-ben. A képen Szepesbéla főterének egy részlete látszik, a bástya tövében levő kis épületben született Ő, 1883-ban. Azóta ezeket az előtérben lévő házakat lebontották, a két torony még megvan, körülöttük park.

A turnénk hetedik napján Krakkóból Szepesbélára utazunk, a főteret és a temetőt látogatjuk meg.

FELADAT: találd meg a helyet, ahol ült a művész 92 évvel ezelőtt, készíts lehetőleg pontos fényképet az épületekről!

A legsikeresebb fénykép díjat kap!

(a festményről kaptok kis színes másolatokat)

Váratlan meglepetés: sem évforduló, sem pirosbetűs ünnep nem kapcsolódik a június 19. vasárnapi Fúvóstalálkozóhoz. Hirtelen ötlettől vezérelve küldtek szét fúvósmeghívókat a Gold Band együttes tagjai. Bálint Sándor mozgósítására a mellékelt plakáton olvasható helyi civil szervezetek is felsorakoztak a rendezvény partnerei közé, a meghívott együttesek étkeztetését vállalták szabad főzéssel bográcsokból. Bőséges falunap ígérkezik, sok érdeklődővel, fúvószenével. Helyszín a szentegyházasfalvi sportpálya, az előadásokat és estebédet szabadtéri bál követi, muzsikál a Megaton együttes.

Találkozás Ambrus András bácsival.

Videó itt!

Kihasználtuk a kisvakációt és a Gyermekfili repertoárjának új dalait december 1. délután 2 órától  rögzítettük. A hangfelvételt Tókos Attila végezte, az utómunkálatokat Nagy István (Pityu) végzi. Felvételre került az An Voralberg, a Müsle gang..., a Wähldarbähle és a Hava Nagila. A Filisek a Bartók Műv. Házban, lent Szentkeresztbányán gyűltek össze énekelni, mert a mi koncerttermünk "romokban hever". Az építkezés fővállalkozóját, Elekes István kérdeztük meg, aki a következőket nyilatkozta:

 

Bővebben...

Kétségtelenül az októbert záró hétvége legrangosabb eseménye a Mayer Robika koncertje volt. Robika nyolc éves, második osztályos, gyergyószentmiklósi hegedűművész.

Bővebben...

Részlet Tamás Andrea 2014. december 30-i óévzáró hangverseny bemondó szövegéből.

 

Most a Filikonyha avatójáról fogok pár szót szólni. Előbb említettem, hogy idei svájci turnénk a lelkiek mellett anyagi jólétet is eredményezett, a bőkezű adományozók sorában főleg Ungváry Jenő vállalkozót említem. A közel 10 ezer eurós támogatásból a szentegyházasfalvi Művelődési Ház tálaló konyhájának kiépítését döntötte el a Gyermekfilharmónia Alapítvány.

Bővebben...

A Filibeszámoló címe a 200 éve született Gábor Áron emlékműsoráról valamint a szentegyházasfalvi Műv. Ház filimunkálatairól ad hírt.

Bővebben...

1. IX. Huszárhadjárat október 2-6. között zajlott, kiemelkedő pillanatai:

- Kopjaavatás a Líceum hátsó udvarán, - alapos mise Hatos Misivel, - rezesbandás koszorúzás, majd a Székely Országzászló avatása, szentelése.

- Vidám retro-huszárfilm vetítés, ezt követően össznépi Filikoncert, - későig nótaest.

Bővebben...

A Mártonffi iskolában 35 éve működik az iskolai fúvószenekar. Ők a „Kicsifúvósok”. Iskolaünnepélyeken, iskolai rendezvényeken rendszeresen muzsikálnak, ezen kívül akár városnapon, gyermeknapon, akár Filinapon rövid dalocskáikkal jókedvet, hangulatot teremtenek.

Bővebben...

Páratlan hangversenyt hallgattunk meg csütörtökön, április 17-én, a somlyói kegytemplomban. Az előadók – 70 budapesti gyermek – Magyarország legjobb énekes együttese. Ők MR kórusnak emlegetik magukat, vagyis: a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

Bővebben...

Idén, 2014 év elején váratlanul ránk bukkantak a romániai TV csatornák. Az E-TV januárban, az RTV1 pedig február derekán forgatott házunk táján.

Bővebben...

Szeretettel meghívjuk a néptánc és népzene kedvelőket a vasvári Nefelejcs táncelőadására augusztus 11-én este 8 órától a Gábor Áron Művelődési Házba, zenél a Kármentő együttes.

 

Bővebben...

Kállay Zsolt 70 évet töltött. Születésnapi köszöntése a Múzeum Szálló ebédlőjében pompás, ünnepélyes keretek között zajlott június 26-án, szerdán. A filipólós erélyi vezérkar köszöntötte a budapesti Filiért Alapítvány elnökét virággal, ajándékkal, énekszóval.

Bővebben...

Január óta érik az elképzelés, hogy a Művészeti Akadémia kihelyezett tagozati ülést tart a szentegyházasfalvi Gábor Áron Műv. Házban. Az ötletgazda Szemadám György, a szovátai Kuti Dénes festőművesszel karöltve tartotta szavát: ma június 19-én délelőtt 10 órától délután 5-ig 50 fős közösség hallgatta meg az előadók gondolatait.

Bővebben...

Ilyen se volt! A nyúl kergeti el a telet. A Gyermekfilharmónia minden barátjának, jóakarójának, támogatójának, munkatársának kíván:

Áldott Húsvéti Ünnepeket, Derűs Tavaszt!

Örömmel jelentjük, hogy a Filharmónia sikeresen túlélte a világvégét és az Új Világ kezdetét Székelyudvarhelyen hangulatos, sikeres karácsonyváró koncerttel ünnepelte meg. Számunkra a legizgalmasabb a hangversenyen megjelenő "első füvesek" beavatása volt, - szám szerint kilenc kórustag mutatkozott először a nagyközönség előtt. Különlegességnek számított az udvarhelyi helyszín is. A Barátok templomában még soha sem énekelt a Fili. A rendházi nővérek örömmel fogadták bemutatkozásunkat, minden gyereknek ajándékot adtak. Meghívónk, az udvarhelyi Polgármesteri Hivatal is kitett magáért: -mézes pogácsa, tea, forralt bor és télapó. A kisvasút épp kipurcant, viszont nagy örömünkre megtarthattuk emlékben a teásbögréket.

Bővebben...

 

A Fili végre elment nyaralni. Egyesek a mezőn, kettesek szezonmunkán, a hármasok pedig valamelyik üdülőhelyen töltik az időt családokkal. Gazdag eseménydús nyári szezon volt, kezdve a zalánpataki zenélődobozzal. A Nyári Turné előtt pár nappal gyergyóremetei falunapok meghívottjai voltunk (július 8. képek itt). Hangverseny körutunk 12 koncertes volt, erről részletes beszámoló található a fili.hu honlapon, a gyerekek útinaplójuk alapján.

Bővebben...