Páratlan hangversenyt hallgattunk meg csütörtökön, április 17-én, a somlyói kegytemplomban. Az előadók – 70 budapesti gyermek – Magyarország legjobb énekes együttese. Ők MR kórusnak emlegetik magukat, vagyis: a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

 

Bútorfestő Táborunk kirándulónapját úgy alakítottuk, hogy a csíkszeredai múzeum-járást követően részt vehessünk az egy órás hangversenyen. Ritka élmény Bartók Béla „Bolyongás” és a „Ne menj el” kórusművekkel élőben ilyen színvonalon találkozni.

 

Számunkra a másik nagy ajándék a gyermekkórus nagypénteki látogatása nálunk, Szentegyházasfaluban. Néhány héttel ezelőtt egyeztettünk vezetőikkel arról, hogy április 18-án a Fili vendégül látja a dalosokat. Böjtös ebédet szolgáltunk fel nekik, a székelyruhás gyermekeink kitűnően végezték dolgukat. Ebéd után a csapatot két részre osztottuk: fele kürtőskalácsot sütött Márton Bandiéknál, a másik busz népe pedig a Fili-kalandparkot járta. Aztán csere. Mellékelt képtárunk mindent elárul a sütés és kalandozás hangulatáról. A képeken az is látható, hogy az egész héten mocskolódó idő hirtelen kitisztult, velünk ünnepelt a tavaszi nap.

 

A Múzeum Szállóba visszaérve a nagyteremben már viaszfüst fogadta vendégeinket. Tíz asztalon rezsó, főtt tojások (300) és kesicék vagyis írókák, a színpadon rengeteg hímestojás-minta, az asztalok mellett pedig néhány tojásfestésben jártas filis. Ők az irányítók. Kinek könnyen, kinek nehezebben mozog a keze, születik néhány jeles alkotás. Ezek szalvétába csomagolva utaznak haza, Budapestre. A hímestojásoknál is többet ér a kötetlen jókedv, a személyes találkozás, ismerkedés.

 

Páratlan búcsúénekkel hálálják meg vendégeink a fogadást, mi is rázendítünk: Eljöttünk mind, zengjen az ének… és hogy el ne felejtsék ezt a dalt, mindenki kézbe kap egy Törpe Daloskönyvet azzal a reménnyel, hogy hazáig végiglapozzák, hátha még egyszer közös nótázásra kerül sor.

 

 

Képtár :-)