Félelmetes tempóban zajlott le az elmúlt 10 nap. A húsvéti ünnepek és a szokásos bútorfestő tábor mellett is dúskáltunk a fili-eseményekben. Fényképfelvételeinket áttekintve hat képtárra bontottuk a történéseket.

 

Tojásfestő kaláka zajlott nagypéntek délután a megszokottnál több résztvevővel. Minden korosztály képviseltette magát, a hangszóróból halk barokk muzsika, a levegőben a méhviasz füstje. Kesicével írtak, festés után gázlángon tisztították a hímes tojást.

KÉPTÁR!

 

Festőtábor, mely a húsvéti vakáció idején szokás szerint a Mártonffi iskola alsó termeiben kapott helyet. Egyik osztály felnőtt festők, középső osztály a gyermek-bútorfestőké, a hátsó osztály pedig a varró- és faragó műhely. A bejelentkezők névsoráradata a 85 főnél tetőzött. Köztük rengeteg filis gyermek. Elkészült hét kisszék és két óralap a filiturnék ajándéktárába, az alszegi iskolatálaló kredence valamint számtalan ládika, paletta és egyéb apróság. A varrókört Nagy Eszter ny. magyartanárnő vezette. A napi vacsorákat előadások követték: húsvéti locsolóvers-verseny, szavaló-mesemondó-ének vetélkedő, hangszeres előadóművészek, "Mindenki" filmklub. Ilyen volt a huszonegyedik táborunk.

KÉPTÁR!

Támogatónk a:

 

Rotary-díj, amit a Gyermekfili április 5-én délután vett át egy kiadós összpróbát követően. A Székelyudvarhelyi Rotary klub tagsága 30 fővel érkezett, a díjátadást követően a Filikalandparkban, majd a vacsora után az ebédlőben rögtönzött nótaesten ismerték meg Szentegyházasfalu igazi vonzerejét. Meghívott vendégeik,- öt fiatal -, Amerikából és Ázsiából érkezett cserediákok voltak.

KÉPTÁR!

 

Tábori körutazás volt a Bútorfestő táborunk kiemelkedő programja. A Sütő kúria Vargyason, a Kálnoky kastély Miklósváron, a Haszmann birodalom Csernátonban, végül Szent László freskó Gelencén. Hazafelé Kányádi vers a Nyergestetőn, majd kiadós nótaszó, viccparádé a buszon.

KÉPTÁR!

 

Székelyföldi népdalvetélkedő döntője zajlott Szentegyházasfaluban, aminek idei gazdája a Gyermekfilharmónia volt. Kilenc tagú bírálóbizottság hallgatta meg a versenyzőket, akik Székelyföld minden tájegységéből gyűltek össze. A 90 énekest a körzeti népdalvetélkedők nyertesei közül válogatta ki a szervezőbizottság és hívta meg hozzánk. Három teremben zajlott az elődöntő, majd a lakodalmi ebédet követően 30 továbbjutott méretkezett meg a helyezésekért. A Filiből három lány énekelt: Sándor Sarolta, Gáspár Henrietta és Tamás Réka.

KÉPTÁR!

 

Csűr épül a csemetekertbe. Az Alapítvány az évzáró gyűlésen megszavazta egy régi csűr megvásárlását Kápolnásfaluból és annak szétszedését, átszállítását és eredeti állapotba való felépítését a Fili-csemetekertbe. Ennek a munkálatnak első fázisa a csűr alapjának kiásása, feltöltése kővel, amiről néhány képet közlünk. Konrád Dezső, Molnár Bandi, Márton János, Konrád András és Mihály Károly jeleskedtek az alapozási műveletnél. Nemsokára az épület bontását és költöztetését is követhetik a honlapon képriport formájában.

KÉPTÁR!

...

és mindeközben a magyarországi választások izgalma, Frigyesy Ágnes könyvbemutatója és Kegye János pánsípkoncertje valamint Böjte Csaba testvér mai felejthetetlen miséje, iskolakezdés, tavasz...