Július 5. - Csíksomlyó. Az Ezer Székely Lány ünnepre a Filiből 120-an jelentkeztek, no meg a baráti körünk, plusz a Hüpürcsös. Összesen 160-an képviseltük Szentegyházasfalut. A somlyói templom zsúfolásig, a filisek a templomkertben hallgatják Böjte Csaba prédikációját. Zászlós menetünk Domokos Pál Péter szobra előtt tisztelgett, filiszalagos csokorral emlékezett a nagy elődre.

 

Sok éve járunk ezerszékelyezni, de még felhőtlen égbolttal nem találkoztunk, ezért a cím: Ezer fény... A hős napsugárzás elől a filisek az erdő szélre és a filisátorba menekültek. Hajfonás, beszélgetés, a hőálló réteg pedig a kézműves sátraknál bolyong. Nézik a zsindelyest, szövőt, faragót, kovácsot, egyik sátorban pedig a legszebb székelyruhák mustrája folyik. A Filiben is számbavétel van: aki a legszebb kitűzőt színezte magának, csokit kap!

 

Közben fellépnek a Hüpürcsösök közösen régi máréfalvi táncosbarátainkkal, Istike bandája húzza. Tanci néni Ildivel ételjegyet oszt, két kolbászos adag jár a székelyruhásoknak. Kezdődik a nagy közös tánc! Bújj, bújj, - bújunk!... Ez a tánc, ez a tánc ez a szarka tánc!..., majd: Nyisd ki, rózsám kapudat!

 

A táncünnepet a Nagy Közös Fénykép Követi. Mindenki igazgat, rendez, végül megszületik a székely lány-látvány a nyári fényorgia kora-délutánjában. Szervezői újdonság: fehér galambok röppennek szanaszét. A mi feladatunk a fényképezés ceremóniája idejét végigdalolni.Húsz énekkel készültünk, színes palettája az összmagyar népdaloknak.

 

Ezután nem is marad más hátra, a sátorbontás, hazacocózás. Fényes találkozónk itthon közös énekes köszöntéssel zárul: Ambrus Tímea volt kóristánk lakodalmán tisztelgünk.                                           HS


Képtár!