Bár egyre zsúfoltabbak a hetek, hétvégek, - vetélkedőnk pedig farsang végére, „főműsoridőbe” került – mégis  hat település családja jelent meg Szentegyházasfalu színpadán.

 

 

Kis késéssel, 10 óra után néhány perccel volt a megnyitó, a „Fáj a szívem, nem tagadom” kötelező dal eléneklésével, majd sorshúzás.

 

A homoródmenti családok sorrendje Homoródszentmárton, Lövéte, Szentegyházsafalu, Homoródszentpál, Kápolnás, Szentkeresztbánya lett. A bírálóbizottságban hárman ültek: Szalay Zoltán népzenekutató, Török Viola rendező és Györfi Erzsébet népdalénekes, mindannyian már több ízben zsűrizték vetélkedőnket.

 

Az igényesen berendezett székelyszoba-színpad a Filikuratórium és Márton Margit munkáját dicséri, az oldalfal takarásában Tókos Attila-Pecek készíti a hangfelvételeket. Az idei színpad-újdonság a hátfalon lógó két festmény: Ambrus Pál és neje, Erzsébet. Ezeket Budapestről kapta adományba a Fili. Mindketten fontos személyiségek, fiuk kezdeményezte a Művelődési Ház építését 1940-ben. Népház és turistaszálló született, erről a történetről a májusi Filinapokon lesz alapos beszámoló.

 

Idei vetélkedőnk külön színfoltja a hagyományőrző huszárcsapatok bemutatkozása volt. Négy csapat jelentkezett megmérettetésre – dacára az előző éji farsangi bál fáradalmainak (Almáson hajnalig ropták) – éspedig: Székelyudvarhely, Kápolnás, Barót és Nagyfalu. Szót kértek a huszárlányaink is egy szépen összeállított dalcsokorral. A huszárelőadások nagy meglepetése a kápolnási bandérium előadása volt. Kitűnően összedolgozott hangok, fegyelem, tisztaság dolgában  magasra állították a mércét a mieink számára.

 

A családok programjai is lenyűgözőek: minden település részesült valamilyen kitüntető díjban. Kerek négy órán keresztül gyönyörködött a népes közönség a népdalos családokban, aztán ebéd, és megérkezik az ítészek döntése. Sorrendjük a következő:

 

14 éves korig

I. Lázár Hunor - 14 - Lövéte

Mátyás Karina - 13 - Pusztina

II. Ambrus Ádám - 12 - Szentegyházasfalu

III. Kele Renáta - 13 - Kápolnásfalu

Sándor Sarolta - 13 - Szentekersztbánya

30 éves korig

I. Dániel Kinga - 16 - Szentegyházasfalu

II. Demeter Henrietta - 18 - Homoródszentmárton

Silye Szidónia - 19 - Lövéte

III. Nagy Szilvia Csilla - 16 - Homoródszentpál

András Gábor Róbert - 16 - Lövéte

Ifjak:

különdíj : Elekes András - 30 - Szentegyházasfalu

Idős korosztály

I. Csáka Margit - 76 - Homoródszentmárton

II. Ambrus István - 71 - Szentkersztbánya

III. Tímár Katalin - 75 – Pusztina

 

A díjazottak gazdag ajándékcsomagjaikban a Gyermekfili adományai és Szarvas testvérváros küldöttségének  hasznos ajándéktárgyai szerepeltek (Kozma Ákos „mézes” és Erdélyi István Gallicoop igazgató küldeményei).

 

Díszvendégeink a szarvasi küldöttség mellett  a gyomaendrődi polgármester úr, jegyző és kultúrigazgató, akiknek az augusztusi turnénk felejthetetlen két napját köszönheti a Fili. Bagi Laci bátyánk is a küldöttség tagja; - négy órás tévéfilmet forgat a vetélkedőről.

 

Az esti nótázásra a Csíkszeredai Konzulátus vendégei is betoppantak. A Filivezérkar kitűnő munkát végzett. Az oklevelek, ajándék CD-k pillanatok alatt készültek; a 215 jelenlévő du. 3 órakor már az ebéd mellett ülhetett; kiszolgálásuk simán, gyorsan történik (húsleves, töltött káposzta, huszárbor Szentjobbról).

 

A pusztinai csángók búcsúznak, a bírálóbizottság két tagjával tanulságokat vonunk le…

 

Este Opit ünnepeljük (születésnap), Pecek koma fehér-fekete jelmezét csodáljuk (SZIF farsang a Bányán), Hatos Ildi kisbaba-keresztelőjére filiajándékot küldünk (viszik a huszárok), élettörténeteket hallgatunk.

 

Késő este a berekedt baróti huszároknak kerül még egy kis vacsora, szállás a Múzeum Szállóban és az ünnepi bűvölet utáni hirtelen-csöndben papírra jegyezzük a tanulságokat, hogy jövő ilyenkor még színvonalasabbra rendezhessük az immár XVII. Homoródmenti Népdalvetélkedőt.

HS

Burus Tibor fényképeit megtalálhatod itt.