Ezzel a két szóval jellemezhetjük a idei, huszadik alkalommal megrendezett Népdalvetélkedőnket. Nemcsak számunkra, hanem a közelebbről és távolabbról jött meghívottak számára is egyre fontosabb, hogy a vetélkedő családi jellegét saját településük szintjén megjelenítsék.  Ezt nem csak a székelyszoba- színpadon való ülésrendjük bizonyította, hanem az összeválogatott dalanyag és az egyéni énekesek kiállási rendje is. A megszokott háromtagú bírálóbizottság egyöntetű véleménye volt, hogy színes, értékes népdal-hagyatékot hallgathattak remek előadásokban.

 

Díszvendégünk: Kállay Zsolt a "Filiért" alapítvány elnöke, Budapestről.

 

A legidősebb résztvevő Lőrincz Gábor, 94 éves kápolnásfalvi "bodegás" és a legfiatalabb Konrád Réka Szentegyházasfaluból - 1 éves. Ennél is fiatalabb egy pár hónapos pocaklakó... vagy talán több is?

Így nyert létszámversenyt Szentkeresztbánya 34 és fél fővel, Szentegyházasfalu betegség miatt csak 32, majd Homoródszentmárton 28 fővel.

 

A Homoródmentét idén hat település képviselte (Gyepes-Homoródremete, Szentegyházasfalu, Homoródszentmárton, Szentkeresztbánya, Lövéte és Kápolnásfalu).

A "nemhomoródmente" csak két családdal jelentkezett: Csíkmadéfalva és Békéscsaba. A Moldovában dúló hóvihar miatt a pusztinaiak otthon rekedtek, Udvarhely és Sepsiszentgyörgy családjai is távol maradtak, akárcsak a homoródmenti Almás, Oklánd, Újfalu, Szentpál. Fájlaltuk. Így váratlanul korábban vége lett a találkozónknak. Az ebédet viszont már mindenki nagyon várta. A kiértékelőre a lakoma után fél ötkor került sor.

 

Gazdag díjakkal távozhattak a nyertesek. Örömünkre többen is ittmaradtak; késő estig szólt a nótázás. Ilyen már rég nem volt. Prímás Tankó Gabika, brácsás HS, kórus a huszárokból, békéscsabaiakból, nagyfalusiakból.

 

Az értékelésből kimaradt a Róza néni töltöttkáposztája és húslevese (270 fő), a tizenkét felszolgáló V-VII. osztályos filis diák, az abásfalvi cigánybanda hangulatos muzsikája, Dékány Ica néni csokoládécsomagjai, a 80 liter bor, Katona Csaba csapos, almacikkek, kürtőskalács. Mesés színpad, Elekes Andriska Kányádi verse, a Fili kísérők kifogástalan segítsége, huszárnóták...

A másnapi rendcsinálás új takarítónőnk Ferencz Erzsike kezét dicséri.

 

Utószó:

- Vetélkedőnk mintájára Felcsíkon is megfogan a családos éneklés. Vetélkedő is lesz!


- A felújított Művelődési Ház lesz a házigazdája az idei Székelyföldi népdalvetélkedő Nagy Döntőjének, április 7-én!

 

KÉPTÁR ITT!

 

A szentegyházasfalviak előadásáról felvétel itt.