A címben a XXI. népdalvetélkedőnk közös dalának első szakasza. Szeretnivaló nóta.

Amúgy az idei népdaltalálkozónk mindenik éneke szeretnivaló volt, összesen 187. Ennyit számolt össze Szalay Zoltán elnök a közel öt órás fesztivál folyamán.


A hitelesebb pontozás érdekében a három bírálóbizottság tag közös egyetértéssel megbontotta az általunk javasolt versenyzői korosztályokat és négy csoport helyett öt felé osztotta a díjait. Ötletüket elfogadva a jövő évi népdalvetélkedőnk immár öt korosztályt fog színpadra hívni.

 

A tanulságlistánk megírásakor egyéb újítások szükségét is éreztük. Az elhúzódó műsoridő indokolja, hogy a bemutatkozó "családok" éneklési idejét 25 percre csökkentsük, a szólóénekesek száma pedig 6 dalos lehet, ezek a behatárolt korosztályokat arányosan képviseljék..., de minderről részletesen hírt adunk jövő télen a XXII. vetélkedőnk kiírásakor.


A képtárainkat nézegetve örömünkre beigazolódik, hogy a Homoród-mente falvaiból érkező családok nagyon komolyan vették a korosztályok képviseletét, nagyon színes, változatos és érdekes repertoárral jelentkeztek. A települések nótafáit, énekvezéreit illesse ezért dicséret: Mihály Zuzsa óvónő Szentkeresztbányáról, Péter Krisztina tanítónő Kápolnásfaluból, Lázár Béla zenetanár Lövétéről, Sorbán Enikő zenetanárnő Homoródalmásról, Sata Attila doktor Homoródszentmártonból, Tódor Kata tanítónő Homoródszentpálról és Szabó Enikő tanítónő Szentegyházasfaluból. A nagycsalád-verseny létszámdíját Szentkeresztbánya vitte el 54 résztvevővel, a második család a 35 fős Szentegyházasfalu volt, majd 31 fővel Homoródszentmárton. Minden település viszonylag nagy létszámmal érkezett, - örömünkre.


A más vidékről érkezett fellépők közül régi barátaink a pusztinai dalosok (Nyisztor Ilona óvónő vezetésével). Szintén többszörös résztvevő a csupaszív békéscsabai család, újabban Tulipán Egyesület (János Hajnalka szakirányító). A Kelet-Magyarországi Konyárról érkező daloscsapat is nagy tapsokat kapott, színpadi éneklésüket késő éjszakáig tartó nótás esttel egészítették ki.


A találkozó főszervezője a Gyermekfilharmónia Alapítvány volt.

 

Ne sajnáld érettem 
Hajnali álmodat,
Mert én sem sajnálom
Érted idejönni.

Beszámoló a Székelyhon hírportárról itt.


KÉPTÁRAK:

Burus Tibor

Danis János

Elekes Domokos