Szentegyházasfaluban megszokott, hogy szeptember első hete a Prímásképző-Tánctábor. Tizenkét évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy a filiturnék, összejövetelek diákdiszkóját néptáncra cseréljük. Saját népizenekarral, táncban jártas gyermekekkel mindég kéznél van a mulatozás lehetősége. Tánctáborunknak mára már rendszere alakult, a foglalkozások, étkezések, szabadidős programok rendje.

 

 

Idén 60 táncossal Mészáros Zoltán és Rițiu Ilka Krisztina foglalkozik, mindketten a Páva-díjas Bekecs néptáncegyüttes tagjai, 15 muzsikussal pedig Sinkó András marosvásárhelyi népzenész harczol. Távolabbról jött diákjaink a Múzeum Szállót lakják, közös étkezéseink a Művelődési Ház nagytermét övező asztaloknál zajlanak. Sándor Róza néni főz. (Étlap a cikk végén csatolva!) Az étkezések után hirdetés, dorgálás és jutalmazás. A „nyalósok” svájci cukorkákat kapnak. (Tükörtisztára pucolt tányérok jelzik őket.)

 

Eddigi tánctáborainktól eltérő szokás is született: az esti tánctanfolyam. A nagyobbak számára Zoliék nehezebb tánclépéseket, kevésbé ismert táncokat tanítanak. Ezek a tánctanulások közös kártyacsatákban végződnek. Így egykori tánctáborosaink is rendszeres vendégeinkké válhattak.

 

A nappali tagozat – javarészt elemisták – körtáncok és sortáncok lépéseit tanulják, idén moldvai és felcsíki táncokat.

 

A tábort hagyományainktól eltérően Filikalandpark látogatással zárjuk. A távolról érkezettek (moldvai csángók, csíkiak, udvarhelyiek, vásárhelyiek, kézdiszentkeresztiek) csütörtök délután, a mieink ped ig péntek délután kerülnek sorra.

 

A tánctábor megszervezésében nagy segítségünkre volt a BGA-tól és a Communitas-tól igazolt nyertes pályázatunk.

 

Tánctábori étlap:

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

fuszulykaleves

pánkó

almaleves

prézlishús pityókasalátával

csorba

tejberizs

káposztaléleves

lekvárosbukta

pityókaleves,

töltött káposzta

pityókatokány

káposztával

prézlis laska

cukorral

milánói,

alma

tokány laskával

túrós puliszka

 

 

Tíz nap múlva iskola, majd 26-28-án kicsiturné Kecskemétre, aztán a Fili újjászervezése... Hadjárat...

 

- Mi szeretnél lenni, fiam?

- Télen pásztor, nyáron tanító....

 

Néhány kép a tábori életből! <-- kattints Frissítettük! :)