Több, mint 25 éve készülődünk Maroshévízre énekelni. Akkoriban látogatott ide a Filinapokra a toplicai román gyermektánccsoport: szerepeltek és visszavártak...

A mostani kiszállás lehetőségét a Maroshévízi Magyar Napok szervezője, Deme Károly fogalmazta meg: a négynapos ünnepségsorozatukat a Gyermekfili zárja szombaton, szeptember 30-án!

A meghívást elfogadtuk azzal a kéréssel, ha biztosít számunkra szállást is. A Fili tervei közt régóta szerepel egy istenszéki kirándulás, és Maroshévíz közel van, alig 40 km. Az itthoni események (Tűzoltónap, Öregek napja, kápolnási csőszbál, gólyabálok, futball-mérkőzések, stb) megtizedelték a csapatot, így 45 gyermek vállalta az ottalvást, majd a vasárnapi hegyitúrát.

Nem bánták meg! Csodálatos őszi idő fogadott a bisztrai indulásunkkor. A gyermekekhez társultunk 12 felnőtt, főleg szülők.

Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) közössége és a hegyimentők csapata nemcsak a turistaösvényeket tartja rendben megfelelő jelzésekkel, román- és magyar nyelvű táblákkal, irányjelzőkkel ellátva, hanem a tetőn a tűzrakó- és a táborozóhelyeket is felvigyázzák, gondozzák. Minket is megkértek, hogy minden szemetet pakoljunk vissza a zsákunkba és vigyük le. Az Istenszéke attól izgalmas, hogy nem lehet járművel megközelíteni. Két vakmerő terep-biciklist láttunk csupán.

Október 1-je lévén elénekeltük a csíkkarcfalvi nótánkat, szalonnát sütöttünk, majd a hosszabbik úton - a gerincen leereszkedtünk.

Aki nem jött, sajnálhatja! Képek itt.

A hévízi koncert?

Tiszta, kiegyensúlyozott zenekar, fegyelmezett kórus ("csak" 5 ájult) és változatos ünnepi műsor a lelkes közönségnek. Képek itt.

Kis zászlók híján énekeskönyveket osztogattunk, majd gyors átöltözés után a magyar líceum dísztermében jól belaktunk.

Vendégfogadóink a helyi tantestület és szülők, valamint egy néhány vidám gyermek (a diáktanács tagjai).

Mindannyiukat meghívtuk viszontlátogatásra, áprilisban jönnek.

Késő este búcsúztunk el két busznépe hazaindulótól és a maradék némi hitványkodás után alvándusz. Szállásuk a Kolping házban és a helyi felújított óvodában.

Nem messze csobogott a Maros, körülötte fenyvesek.

Mint a nótában!